Смесения хор на слепите „Академик Петко Стайнов” ще изнесе концерт в Смолян

Смесения хор на слепите „Академик Петко Стайнов” ще изнесе концерт в Смолян

На 24 юни 2013 г. от 18.00 часа, на християнския празник Свети дух, в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” ще се състои концерт църковно-славянски песнопения на Смесения професионален хор на слепите „Академик Петко Стайнов” с диригент Петър Матев. Публиката ще се наслади на изключително красиви ортодоксални мелодии от български и руски композитори (А. Н. Струмски, Г. Любимов, Д. Христов, А. Архангелски, П. И. Чайковски, Н. Кедров и др.), поднесени с много майсторство от незрящите певци. Концертът се организира по проект „Песента е нашият живот и упование” на фондация „Устойчиво развитие” в партньорство с фондация „Хор на слепите „Академик Петко Стайнов”, финансиран от Агенцията за хората с увреждания при Министерството на труда и социалната политика и със съдействието на Сдружение „Св. Висарион Смоленски” при храм „Св. Висарион Смоленски”. Входът е свободен.

Смесеният професионален хор на слепите носи името на един от най-големите български композитори академик Петко Стайнов. В този уникален в световната практика певчески колектив работят незрящи инвалиди, като музиката е смисъл на живота им и единственият начин за препитание и реализиране в обществото.

Хорът е създаден през 1935 г. от група ентусиазирани слепи певци с изявени музикални качества. Съставът много бързо доказва своето високо художествено равнище и на 1 октомври 1948 г. с Указ на правителството е обявен за професионален.

Репертоарът на хора обхваща произведения от български и чужди автори – предкласика, класика, романтизъм, съвременна музика, църковно-славянски песнопения, авторски обработки на български фолклорни песни, вокално-симфонични творби.

Вирни се горе