След девет годишно прекъсване Роженският събор възкръсна

След девет годишно прекъсване Роженският събор възкръсна

След девет годишно прекъсване днес се възражда Роженския събор. Президентът Росен Плевнелиев откри най-мащабното фолклорно събитие в Родопите. Събитието се организира от община Смолян и сдружение “Рожен – Наследство в бъдещето”. В официалната церемония по откриването се включиха Валя Балканска, Петър Янев, 400 каба гайди, кукери, ФА „Родпопа“, ученици от музикалното училище в Широка лъка и др.

Своето участие потвърдиха и осем дипломати от Ирландия, Корея, Индонезия, Кувейт , Мароко, Венецуела, Африка и Индонезия. Чалга няма да звучи през трите дни на събора, само фолклор, категоричен е един от организаторите на събитието Симеон Караколев от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“.

На Рожен ще има и Алея на занаятите, където ще бъдат представени майсторските умения на грънчари, ножари, медникари, тъкачи и дърворезбари. Повече от 60 занаятчии и чираци ще разгърнат щандове, за да покажат на живо своите технологии . Животновъдите пък ще представят изложения със стотици животни от различни породи. Можете да разберете по какви рецепти са приготвяни преди 5 века сиренето и кашкавала и по какво се различава производството на млечни продукти в днешното съвремие, уточняват организаторите. Професионални готвачи са подготвили кулинарно турне заедно с Ути Бъваров.

И през трите дни на събора от 16,00 часа ще има индивидуално надиграване на най-добрите изпълнители от танцовите групи, като за победителите са осигурени специални награди. Над 7 хиляди са участниците във Фолклорния конкурс и те са от всички области на България. Заради многобройните заявки, се наложи да бъде поставена четвърта сцена и да се удължи времетраенето на конкурса. На Роженските поляни тази година ще се надпяват близо 350 певчески групи и ансамбли. От сдружение „Родопски хайдути“ обещаха, че ще се съберат на ливадите с чети от цялата страна, до огромно българско знаме. Всички посетители могат да се докоснат до голяма оръжейна експозиция, а по-смелите от тях могат да стрелят със старо оръжие, така, че музиката и танците ще бъдат на фона на топовни салюти.

По предварителни данни гостите на събора, който е под патронажа на президента ще са над 350 хиляди души. От община Смолян очакват около 15 милиона приходи от туристите, които нощуват в района, заяви кмета на Смолян Николай Мелемов.

Опазването на обществения ред е поверена на повече от 200 полицаи и близо 100 души частна охрана в мобилни групи. От областната дирекция на МВР въвеждат временна организация на движението на автомобили по пътя Пловдив- Смолян и обратно по време на Събора на народното творчество и животновъдство “Рожен 2015”. Ограниченията са в сила от 6 часа тази сутрин до понеделник.

Още снимки – "В обектива"!!!

Вирни се горе