Шведи и естонци играят български овчарски игри чалник и свинкя

Шведи и естонци играят български овчарски игри чалник и свинкя

Шведи, естонци, гърци и унгарци хванаха тояги да се обучават в старите български пастирски игри чалник и свинкя. Заниманията преминаха в реални условия на поляните в туристически комплекс Ягнево край Златоград в рамките на Националния уъркшоп „Европейското нематериално наследство, свързано с културата на овчарите – добри практики и перспективи. Проявата се проведе от 5 до 7 март като една от дейностите на мащабния 4-годишен международен проект CANEPAL, посветен на овцевъдството и пастирския живот на територията на Европа. Тя бе открита от кмета на Златоград Мирослав Янчев. Нейното провеждане се осъществи със съдействието на инж. Александър Митушев и Етнографския ареален комплекс. Млади златоградски изпълнители демонстрираха пред гостите танцов и музикален фолклор от Родопите,съобщиха от РИМ – Смолян.

В ролята на преподавател по овчарски игри за участниците в уъркшопа се изяви етнологът Симеон Мильов, директор на Историческия музей в Брезник, който представи доклад по темата. Чрез чалник и свинкя невръстните момчета усвоявали сръчности и умения, които са им били нужни в бъдещия им овчарски бит. Игрите са битували до 50-те години на миналия век, когато кооперирането сменя тотално модела на живот в българското село. Преселниците в градовете продължават известно време да ги практикуват, но постепенно се забравят със смяната на поколенията. Те са били разпространени на територията на целите Балкани. Наскоро гледах филм от Куба и се оказа, че там играят същите игри, каза етнологът. В Перник са се заели да върнат към нов живот забравените детски овчарски забавления под формата на спортни състезания и за целта създали специален правилник, с който се уреждат правилата на надпреварата. Старите игри събудили интереса на децата и ги увлекли, сподели днешния опит Симеон Мильов.

В предшестващия семинар бяха изнесени 15 презентации по темата за нематериалното наследство на овчарите. Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян бе представен с разработките на Таня Марева, директор на музея и Ваня Йорданова, уредник-етнограф. Таня Марева разгледа темата за родопските чанове, тяхното значение като символ и престиж за овчарите и използването им като основен атрибут в карнавалните игри и обреди като посочи, че колекцията пеещи чанове е една от атракциите на смолянския музей. Чрез личната история на Костадин Илчев, гайдар, преподавател по каба-гайда и майстор на гайди, Ваня Йорданова проследи предаването на музикалната традиция в Родопите за този инструмент, превърнал се в символ на музикалната култура на Родопите. В края на 2012 година по проект CANEPAL е заснет двучасов филм за Костадин Илчев, от който бе излъчен откъс за тънкостите при майсторенете на гайди. Смолянско участие имаше и чрез доклада на доц.д-р Светла Ракшиева и д-р Николай Петров от Националната астрономическа обсерватория на Рожен, чиято тема бе „Звездите и съзвездията в пастирската култура и фолклор“.

Д-р Жолт Шари, мениджър на целия проект CANEPAL, разгледа митовете, свързани с консумацията на агнешко в Унгария. Естонската устна традиция в овчарството бе предмет на изложението на Кадри Каск от Естонския университет в Талин. Елени Лива от Егейския университет на Гърция разказа за цимбуната – гайдата на Етейските острови. Лена Бергилс и Ана Вестман от Швеция придружиха доклада си за женската пастирска култура в родната си страна с музикални илюстрации – изпълнени от самите тях с характерната северна овчарска флейта.

На една изчезваща номадска пастирска общност – армъните в България, говорещи на народен латински, един умиращ език, бе презентацията на Георги Куманов от Велинград. Със заинтересованост участниците в семинар посрещнаха темите и на останалите лектори д-р Милена Ташева – идентичност, трансформация, устойчивост на паастирския ландшафт: съвременен прочит на българските овчарски песни; доц.д-р Наталия Рашкова, етномузиколог – овчарската инструментална музика – наследство и интерпретации; Вера Керелезова и Ирина Микешова – работата с деца в зимните ателиета на Националния исторически музей по проекта CANEPAL; доц.д-р Йорданка Манкова от Регионалния исторически музей във Враца, която разказа за овчарката баба Рада, нейната мъдрост и песните й; проф. Георг Краев от Нов български университет – класическият фолклор като тип културна имунизация в „глобалния свят“ или какво да правим с „културното си наследство“. Д-р Леонора Бонева и членът на дизейнерския екип от Национална художествена академия Теодор Лихо обясниха методологическите насоки за употреба на изложбата, посветена устната традиция и музика на овчарските общности в Европа, която се представя в Смолянския музей в продължение на 6 месеца.

Вирни се горе