С песните на Надежда Хвойнева започнаха тържествата за празника на Левочево

С песните на Надежда Хвойнева започнаха  тържествата за празника  на Левочево

С песните на Надежда Хвойнева започнаха тържествата за празника на Левочево. Селото ще отпразнува и традиционния събор „Илинден –среща на родовете”. Зам.-кметът Венера Аръчкова откри VІ –я национален конкурс „ С песните на Надежда Хвойнева”. В него участват 31 млади таланти. Тя пожела на участниците успех, на журито спорна работа, а на левочевци да не замлъкне гласът на „Родопският славей”. „Днес ние сме тук, за да се поклоним пред таланта на Надежда Хвойнева и да почетем нейната памет. Тук сме, за да запеем нейните песни, а самата тя се превърна в песен и надежда за хората”, посочи зам.-кметът. Тя прочете и поздравителен адрес от името на кмета Николай Мелемов, който е патрон на конкурса. „Левочево е забележително село с богата и драматична история. Левочевци са хора с несломими характери, гостоприемни и всеотдайни. Техните корени тръгват или от хайдушка рода или от пееща къща. У тях е съчетана по удивителен начин смелостта на родопските комити и нежността на Орфей. Достойна потомка на тракиеца със звънката лира е голямата народна певица Надежда Хвойнева –носителка на наградата „Грамми”, обявена от международната критика за най-големия алт на планетата. Певицата е определена и за „Жена на 2001” година”, се казва още в поздравителния адрес от кмета Мелемов, който също пожелава успех на участниците конкурса.

„Усещам духа на майка ми”, каза дъщерята на известната певица Еличка Кръстанова. Тя благодари на община Смолян, на левочевци и на всички, които са помогнали и тази година да се проведе националния конкурс. В журито, което ще оценява талантите са Кръстанова , Силвия Владимирова и Евгения Милушева, солистки от „Мистерията на българските гласове”. Кметът на Левочево Ангел Янев и председателят „ГПК „Сакарка” Ангел Хворев поздравиха също участниците в конкурса и им пожелаха успех. Родолюбивото село отбелязва и 180 години от построяването на църквата „Св.Св. Петър и Павел”. Божествена св.Литургия отслужи отец Запрян Шиков в съслужение с отец Васил Маджаров. Беше извършен и водосвет за здраве и благоденствие за гостите и хората от селото. Аръчкова поздрави миряните и Църковното настоятелство към храма от името на кмета Мелемов по повод 180 години от построяването на църквата. „Трябва да благодарим на онези благочестиви люде, които преди близо два века с любов към Бога, съградиха този храм. Църквата в Левочево винаги е била истинско упование във вярата Христова. Всеки път с нейния камбанен звън е възкръсвала надеждата за доброто за жителите на родопското село. Нека този Божи храм да съхранява българщината и духовния живот на Левочево”, пожела Мелемов на жителите на селото.

Гост на събитието бе председателят на Общинския съвет Славка Каменова. Днес от 19.00 часа официално ще бъде открит празника на Левочево. След това ще има концерт с участието на наградените в конкурса „ С песните на надежда Хвойнева” и певческа група „Надежда” –с.Левочево. На 24 юли /неделя/ от 11.00 часа ще се проведе среща на родовете и ще се раздаде благословен курбан на параклиса „Св.Илия” в местността Илинден. От 19.00 часа ще има народно веселие и ще се закрие празника на Левочево. Организатори на събитието са община Смолян, кметство Левочево, ГПК „Сакарка” , местното читалище „Развитие – 1919 г.” и църковното настоятелство при храм „Св. Св. Петър и Павел”.

Вирни се горе