С „Мъжки времена” ГПЧЕ „Иван Вазов” ще участва в Националния Фестивал за авторска драматургия и театър на английски език

С „Мъжки времена” ГПЧЕ „Иван Вазов” ще участва в Националния Фестивал за авторска драматургия и театър на английски език

Учениците от ГПЧЕ „Иван Вазов” – Смолян покориха сърцата на публиката и журито с интерпретацията си на „Мъжки времена” по Николай Хайтов и то на английски език.

С постановката си, събрана в рамките на 20 минути, според регламента, те спечелиха първото място в областния формат на Фестивала за авторска драматургия и театър на английски език.

Фестивалът се провежда за първи път, затова от името на Регионален инспекторат по образованието – Смолян, старши експертът Радка Анастасова поздрави всички участници за ентусиазма, смелостта и готовността им да се изявят. Тя отправи благодарност и към ръководството на НЧ „Христо Ботев-1871”, което предостави залата и сцената си за изявата на младите таланти. Във фестивала се включиха общо пет училища от Смолянска област. В първата възрастова група – IV-VIII клас се представиха само учениците от ОУ „Васил Левски” – Златоград. Те представиха драматизация на „Котаракът в чизми”.

Във втората възрастова група – VIII-XII клас бяха представени пет сценични етюда. Ученици от СОУ „Антим I” – Златоград бяха подготвили две отделни постановки – авторски спектакъл „Продавачът на индулгенции” и „Пепеляшка”. СОУ „Отец Паисий” – Мадан представи авторския спектакъл „Лудница”, ГПЧЕ „Иван Вазов” – Смолян показаха „Мъжки времена” по Николай Хайтов, а учениците от ПМГ „Васил Левски” се представиха с „Гордост и предразсъдъци” по Джейн Остин. Спектаклите бяха оценявани от жури с председател – актрисата Емилия Ованесян и членове – Гинка Василева – гл.асистент във Филиала на ПУ „П.Хилендарски”, преподавател по английски език, Станка Блажева и Галина Ангелова – учители по английски език. Един от основните критерии за оценка бе степента на владеене на английски език и ясното и добро произношение на репликите. Освен това се преценяваше актьорската игра, сценичното поведение, декорите и костюмите, степента на въздействие върху публиката. Всички ученици бяха проявили не само старание, но и с вдъхновение изпълняваха ролите си. Затова и журито беше затруднено, призна Емилия Ованесян.

На трето място, заради по-ниската сложност на диалога, но пък с най-атрактивно сценично поведение, бе класирано СОУ„Отец Паисий” – Мадан и спектакъла „Лудница”. На второ място с най-добро владеене на английски език и най-сложен диалог се класира ПМГ „Васил Левски” с „Гордост и предразсъдъци”. Безспорни фаворити и съответно на първо място с най-атрактивна актьорска игра се класираха ГПЧЕ „Иван Вазов” и „Мъжки времена”. Те ще представят област Смолян в националния кръг на фестивала, който ще се проведе на 20-21 април т.г. в София.

Първенците получиха специални дипломи, а всички участници – грамоти.

Вирни се горе