С изложба отбелязват 3 март в музея в Смолян

С изложба отбелязват 3 март в музея в Смолян

По повод 134 годишнина от Освободителната Руско-турска война 1877-1878 година и 3 март – Националния празник на Република България, 100 годишнината от Освобождението на Родопите и Балканската война в Изложбената зала на РИМ „Стою Шишков” на 1 март от 17.00 часа ще бъде открита изложба “По стъпките на Отче Матея и неговите сподвижници”.Автори на изложбата са уредниците от отдел „Възраждане” при Регионален исторически музей Велико Търново,съобщи Златка Петрова.

Личността на видния възрожденски свободолюбец Матей Преображенски. Енциклопедична личност – книгописец и книгоразпространител, революционер, хомеопат-лекар, проповедник, читалищен и театрален деятел, изпреварил своето време.

Възрожденският монах е заедно с Васил Левски като негов съратник във великата му мисия за изграждане на Вътрешната революционна организация, като куриер на БРЦК и член на Търновския революционен комитет. Темите, представени в изложбата са: Летопис за живота и дейността на Отец Матей Преображенски; Литературна и книгоиздателска дейност; Двамата революционери – Васил Левски и Отец Матей в Търновския край; Сподвижниците; Матей Преображенски – българският Леонардо да Винчи; Манастирите – духовните центрове на българщината, в които е живял и работил Отче Матей; Почит към Матей Преображенски от съвременниците.

В нея ще бъдат показани около 70 оригинални експонати от фонда на РИМ – Велико Търново – книгите на Матей Преображенски и неговите дисаги, оригинална снимка на Васил Левски с автограф, документи и вещи на сподвижници и революционери от Търновския край, светогорски щампи и печати. Интересна и атрактивна е възстановката на образа на Матей Преображенски , описан от неговите съвременници – с избеляло расо, с прашна капа и тояжка, с дисаги на рамо да обикаля българските земи като пътуващ книжар. Заедно с изложбата се представя и документалния филм „Матей Преображенски – съвременникът…” с автор Румяна Николова.

Вирни се горе