Фолклорен ансамбъл „Манол Радичев” –с.Гела отбеляза 60– годишнината от създаването си

Фолклорен ансамбъл „Манол Радичев” –с.Гела отбеляза 60– годишнината  от създаването си

Талантливите самодейци изправиха няколко пъти публиката, която заслужено ги аплодираше

Гелските самодейци представиха грандиозен концерт и изправиха няколко пъти препълнената зала в Театъра, която заслужено ги аплодираше. Поводът беше 60 години от създаването на Фолкорен ансамбъл „Манол Радичев” –с.Гела. Публиката се наслади на представените автентични народни обичаи, носии и родопски диалект, звученето на родопската гайда и изящните фолклорни танци. В продължение на два часа самодейците се раздаваха за смолянските си зрители от сърце и душа. В програмата бяха включени стихове на Филип Марински и Здравка Найденова. Беше представена мултимедия за историята на ансамбъла, подготвена от ръководителя му д-р Стефан Герджиков и Мария Радичева- Каврошилова. Монтажът и озвучаването бе на радио Смолян. Подборът на песните и адаптацията на текста към местния диалект направи Мария Каврошилова. Сценарият и хореографията са дело на д-р Герджиков . От името на кмета Николай Мелемов, директорът на дирекция „Обществени дейности и заетост” в община Смолян, Валя Василева прочете поздравителен адрес от градоначалника до ансамбъл „Манол Радичев”. В него се казва: „ Скъпи самодейци, пренасяйте в сърцата си красотата на родопския фолклор, предавайте я на децата си, показвайте я на света, за да се гарантира безсмъртието на родопската песен. Стойте все така здраво на родовия си корен, защото любовта към родната планина дава силата на Вашето изкуство.От сърце Ви пожелавам нови творчески успехи и добруване! „ След това Василева прочете решението на местния парламент, с което гелските самодейци се удостояват със „Златен плакет на община Смолян.” Д-р Герджиков прие отличието и каза: „ Ще защитим тази награда с достойнство. Нека не забравяме, че сме родопчани и трябва да пазим нашата автентичност”.

Мария Каврошилова допълни, че тази награда е много скъпа на ансамбъла, защото за самодейците от „Манол Радичев” е най-важна смолянската публика. С отличие на община Смолян бе удостоен и гелският летописец на ансамбъла Филип Марински, който е известен родопски писател. Той им пожела още стръмнини, защото след изкачване на стръмното се отива още по-високо.

Фолкорният ансамбъл получи заслужени благодарности, признание и цветя от институции и граждани. Двете депутатки Дора Янкова и д-р Даниела Дариткова също изпратиха поздравителни адреси и кошници с цветя.

Гелските самодейци имат завоювани отличия на национално и световно ниво. Ярка следа в съзнанието на сегашните съвременници е участието на ансамбъла във фолклорния фестивал в Англия, гр. Ланголен. През 2004 г. те мерят сили с представители от над 35 държави, а емоционалната кампания по получаването на английски визи прави талантливите родопчани национално известни медийни звезди.

С юбилейния концерт „60 години Фолклорен ансамбъл „Манол Радичев” – с. Гела бяха закрити Майските културни тържества-2013 г.

Вирни се горе