Професионална гимназия за приложни изкуства отбеляза своята четиридесета годишнина с поредица от празнични събития

Професионална гимназия за приложни изкуства отбеляза своята четиридесета годишнина с поредица от празнични събития

Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян отбелязва своята четиридесета годишнина с поредица от празнични събития

В празничния за всички българи месец май Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян отбелязва своята четиридесета годишнина с поредица от празнични събития.

Началото беше на 3 май с обявяването на традиционния вече конкурс „Рисувам моя роден край“. Обявяването и награждаването на победителите в конкурса ще се състои на 10 юни. Най-атрактивният и най-многолюден празник беше Денят на изкуствата. Около сто деца и ученици от Смолян имаха възможност да работят заедно с ученици и преподаватели от Гимназията в пет ателиета – по монотипия, ебру, карвинг, плъст и моден дизайн. Атмосферата на празника се създаде от веселия шум, вдъхновението и творческия ентусиазъм на деца и възрастни, които заедно създаваха красота.

Най-вълнуващо и най-очаквано е тържественото откриване на ретроспективната изложба „Среща“, в която участват 45 автори – творци от различни випуски през тези 40 години на ПГ за приложни изкуства. Около 90 творби са подредени в една от залите на Художествената галерия в Смолян – живопис, графика, скулптура, графичен и индустриален дизайн, илюстрации, сценография и костюми, произведения на приложните изкуства … Изложбата може да бъде посетена и видяна от деня на откриването – 14 май в 18, 00 часа до 14 юни.

Ето какво споделя директорът на ПГПИ – Симеона Савова-Коруева : „Юбилеите са повод за равносметка, но са и повод за срещи. Срещи, много мили и затрогващи. Точно затова кръстихме изложбата с това име. Постарахме се да съберем част от творчеството на ученици, които са завършили Художественото училище и работят в сферата на изобразителните изкуства. Идеята беше да се акцентира на ролята на училището и да се подчертае неговата мисия, както в миналото, така и днес – да се запазват традициите и да се създава един здрав художествен вкус и усет кък изкуството в младото поколение творци. Да се помага на децата да развиват таланта си, щастливи и удовлетворени от това, което творят. Да се поощряват да наблюдават внимателно света и да се научат не само да го изобразяват, но и да го анализират и да разсъждават върху него. Да се научат най-вече да мислят. А после с укрепнали криле да полетят и да реализират идеите си. Това е достойна мисия и мисля, че училището я изпълнява успешно вече 40 години“.

Очакваме нещо новаторско като избор на изразни средства – монтирането на Арт инсталация „Криле за мечтите ни“. В рамките на няколко дни ученици от ПГПИ и специалисти от Арт център „Алос“-София ще проектират и изработват модулите на инсталацията, а на 5 юни заедно с партньорите от Сдружение „Фън ин дъ маунтин“ ще бъде монтирана на пешеходния мост в центъра на град Смолян. Партньори в този артистичен проект са и Община Смолян, които съфинансират закупуването на материали по своята Програма за младежки дейности.

Своеобразен финал на празничното отбелязване на годишнината на Професионална гимназия за приложни изкуства ще бъде откриването на ежегодната Изложба на зрелостниците в галерия „Петър Стайков“ на 15 юни от 18 часа.

Всички приятели и съмишленици, както и всички, изкушени от изкуството и красотата могат да бъдат част от събитията и да споделят радостта и гордостта на учениците и учителите от Художествената гимназия.

Вирни се горе