Плевнилиев на Рожен: Една легенда възкръсва за нов живот

Плевнилиев на Рожен: Една легенда възкръсва за нов живот

Със звън на родопски чанове президентът на България Росен Плевнелиев откри фолклорния Роженския събор. „Една легенда възкръсва за нов живот. Един символ, засиява с нова светлина. Легендарния Роженски събор, се приражда в днешния събор на народното творчество и животновъдство, на който имам честа да бъда патрон“, заяви при откриването президентът на България Росен Плевнелиев.

„След девет годишно прекъсване, отново се срещаме на това уникално място, в сърцето на Родопите, за да почерпим радост и национално самочувствие. „Роженския събор е символ на обединение и родолюбие. Той е доказателство, за богатата духовност и здрави корени на българина. Събора е извор на народния дух и гений, на непреходното родопско творчество и на богатството на българският фолклор и традиция“, каза още Плевнелиев. На официалната церемония пресъхваха още зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, евродепутатът Владимир Уручев, областният управител на Смолян Недялко Славов, кметовите на обшитите домакин Николай Мелемов – Смолян и Тодор Бозуков Чепеларе. Стотици хиляди души бяха дошли на роженските поляни, за да видят и чуят откриването на най-голямото фолклорно събитие за Родопите тази година. Церемонията започна с изява на кукерски състав, след което четири лъча от 400 гайдари се понесоха към сцената. Следваха изпълнения на ФА „Родопа“, възпитаница на музикалното училище в Широкалъка, Космическите гласове и Валя Балканска с нейните наследници.

Днес в програмата на събора са включени Национален фолклорен конкурс „Рожен“, музейна експозиция „Скотовъдството по нашите земи”, изложба „Съборът на Рожен – история, песни, звезди“ и етнографски сбирки от региона, животновъдно изложение на овце, кози, говеда, биволи и др., и кулинарно шоу с Ути Бъчваров и „Театър на трохите” с мрежа „Хлебни къщи”.Ще има още състезание по ръчна стрижба на овце, състезание по доене, „Надиграване в Рожен“, изложение на овчарски кучета, гала спектакъл „Роженски звездоброй“. Празнични илюминации, нестинарско шоу и народно веселие.

Още снимки от откриването – "В обектива"!!!

Вирни се горе