Представят юбилейния сборник за Балканската война в София

Представят юбилейния сборник  за Балканската война в София

Сборникът „100 години Балканска война – 100 години свобода за Родопите“, издаден тази година от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, ще бъде представен в София на 7 октомври от 17,30 часа, в залата на Съюза на тракийските дружества в България. Съвместната проява на смолянския музей, Съюза на тракийските дружества в България, Дружество „Тракия“ – София и Централен клуб „Родопи“ – София е посветена на 101-та годишнина от Балканската война и Освобождението на Смолян. Сборникът включва студии и доклади от Националната научна конференция, провела се в Смолян от 15 до 17 октомври 2012 година по повод 100-годишнината от Освобождението на Родопите под научното ръководство на академик Георги Марков. Академик Марков, който е и автор на встъпителните думи, въвеждащи читателя в съдържанието на книгата, ще запознае софийската аудитория с научното издание. Родопите са стратегически театър на военните действия през есента на 1912 година и в този смисъл българската историография е в дълг към темите, които само на пръв поглед имат отношение към краезнанието, но всъщност са с национална значимост, смята уважаваният историк. Според него и 100 години след освобождението на Родопите е възможно да се открият нови факти и да се осмисли по нов начин това славно разделно събитие в новата българска история. Изданието с обем от 422 страници, което включва 28 научни разработки от 32 автори, с резюмета на английски език, получи висока оценка. Публикациите са разпределени в три дяла: Войната в Родопите: нови факти, нови оценки; Социално-икономически и административни промени в Родопите след Балканската война; Знанието за Балканска война – изучаване и преподаване. Авторите са учени от различни институти на БАН, университети и музеи, архивни и музейни експерти, преподаватели във висши и общообразователни училища от Смолян, София, Пловдив, Кърджали, Хасково, Благоевград, Велинград, Перущица, Девин, Варна.

Сборникът предлага съвременен аналитичен поглед върху военните факти, показва стремежа на днешните изследователи на проблематиката да осветлят по нов начин вече разработвани теми или такива, които досега са били пренебрегвани поради ненаучни съображения. Пред читателя се представят непубликувани досега спомени на участници-родопчани във войната, от редови войник до генерал. Нито бойният път е бил лек, нито битките са били лесни, но бойният дух под знамето на националния идеал за обединение е бил победоносен.

Социално-икономическите и административните промени в Родопите след Балканската война са в изследователския интерес на част от авторите. Установяването на българската власт в планината води до промени в административното управление, в стопанския и културния облик на новоосвободените земи. Родопите навлизат в „модерното време”.

Знанието за Балканската война като изучаване и преподаване в средните училища, отразяването на Освободителната за южните територии на българските земи война е с трайна възпитателна стойност и не е подложено на противоречиви оценки в учебниците като следващите войни за национално обединение. Представени са реализирани възможности на музеи и архиви, на училищни клубове за затвърждаване на историческата памет у българските младежи като обосновка на тяхната национална идентичност. В разработките участват преподаватели от Смолян и Девин, които споделят своя опит на преподаване на темата за Балканската война в уроци или извънкласни форми, разказа директорът на Регионалния исторически музей Таня Марева.

Вирни се горе