Представят традициите на овчарските общности в Европа в изложбата „Иманье без довършуванье“ в смолянския музей

Представят традициите на овчарските общности в Европа в изложбата „Иманье без довършуванье“ в смолянския музей

В рамките на проекта „CANEPAL“ на 8 март в Смолян ще се открие тематична изложба „Иманье без довършуванье“ за устните традиции и музика на овчарските общности в Европа. Тя е подготвена от Националния исторически музей – София в рамките на международния проект„CANEPAL“. Регионалният исторически музей в Смолян е домакин на проявата и участва със свои експонати,съобщиха от РИМ – Смолян.

В проекта „CANEPAL“ , стартирал през септември 2010 година и продължаващ до 2014 година, си партнират 9 участници от 8 европейски страни – етнографски музеи, университети, изследователски институти, експерти по технология на информацията и комуникацията. Овцевъдството винаги е било важна стопанска дейност в Европа. Близостта с природата и усамотението на овчаря предполагат уникални културни традиции. Затова и проектът „CANEPAL“ е получил финансовата подкрепа на програмата „Култура“ на Европейската комисия. Изложбата, която се предоставя на вниманието на смолянската публика, е уникална. В нея са показани експонати от софийски и чуждестранни музеи, съвременни арт-произведения и автентични предмети. Могат да се видят ценни икони от Националния исторически музей и Националната художествена галерия в съчетание с мултимедийни продукти и предмети на изкуството, изработени от ученици и студенти в ателиета, организирани като една от дейностите по проекта. Диапазонът на познавателната информация, подредена по теми, е изключително всеобхватен – като се тръгне от мита за Язон и Златното руно, премине се през Божия Агнец и избранниците-пастири в Рождество Христово, образа на овчаря в поетичното творчество и овчарската музика, обичаите, свързани с пастирските практики, светците-покровители.

Заглавието на изложбата е заимствано от една баба-овчарка от Врачанско, която казва за народната песен, че е „Иманье без довършуванье – нито молец го яде, ни огин го гори, ни крадец го краде“. Ориентирахме се към комбинация на високото и ниското, на църковното изкуство и овчарския бит, защото темата за добрия пастир, за овена, за златното руно, лежат в основата на нашия съвременен мироглед, независимо колко той е „помрачен“ от последващи наслоявания. Идеята за златното руно, за богатството чрез овчите стада съпътства цивилизационния модел до съвременността, поне допреди 100-тина години, разказва кураторът на изложбата Леонора Бонева, д-р по музеология. Изложбата се вписва в проекта „CANEPAL“ с участието на Естония, Унгария, Полша, Швеция, Франция и България. Показани са автентични естонски рогове от Естонския национален музей, шведски детски рог, реплика на женски, три вида новонаправени флейти от Унгария, кукерска маска от Унгария, инструменти на закопански овчари от Полша, български гайди, кавали и дудуци. Още през 50-те години е основан Национален парк в Закопане, откъдето са част от видеофилмите с полска музика, които ще могат да се гледат. Проследява се раждането на двоянката – първоначално като свързани две цеви с канап до издълбаването на двете цеви от едно дърво. Плъстено пано от различни части демонстрира връзката между дамгите, използвани за обозначаване на стадата на различни собственици и старобългарските знаци и символи. Има и закачки – последната „дамга“ в паното е знакът на еврото €, а на снимката на етнолога Симеон Мильов на обичая Премус /Предой/ се виждат евромарките на ушите на добичетата. Ученици от професионалната гимназия по хлебарски и сладкарски технологии в София са изработили обредни овчарски хлябове – кошари, характерни за овчарски фамилии от Троянско, Тетевенско и Ловешко. Сред тях е и родопски хляб, на който специалистите разпознават символа на рода Дуло от ранното Българско средновековие, но в Родопите се използва като родов знак – дамга в село Борино.

Не е възможно да се изредят всички интригуващи експонати, които впечатляват според индивидуалните интереси на посетителите. Открояват се творбите на студенти от Националната художествена академия, пресъздали образа на овена, водача на стадото. Сред тях е овенът „годеш“, украсяван и накичван от годеника като дар за момата преди сватбата. А децата на Момчиловци са автори на инсталацията от плъст, пресъздаваща легендата за Смолянските езера и овчаря, който изгубил стадото и гегата си заради безпаметната страст по красива юда – самовила. Ше звучат записи на легенди с гласовете на смолянските актьори Емилия Ованесян и Никола Пашов. Ще се разиграват игри и викторини с детската аудитория. Общо по проекта ще бъдат организирани 7 тематични изложби в 6 европейски страни, а международната експозиция в Будапеща ще обедини всички теми и ще представи обобщен поглед към европейското културно наследство на овчарския живот и овцете върху площ от над 1000 квадратни метра. Седемте тематични експозиции ще бъдат събрани във виртуален музей, свързан с уебсайта на проекта, на който може да се разгледа каталог с визуализирани документи – етнографски материали, фотографии, произведения на изкуството, овчарски ястия. Широката публика ще получи книга с рецепти и DVD с пастирска музика. Изложбата ще остане в музейната зала на Смолян през цялото лято до 8 септември. Посещението на интригуващата експозиция ще бъде безплатно. На снимката: Историчката Леонора Бонева, специалист по музейни изложби, куратор на „Иманье без довършуванье“ до един от овните в смолянската експозиция.

Вирни се горе