Представят ретроспективна изложба на Георги Ковачев

Представят ретроспективна изложба на Георги Ковачев

Художествена галерия – Смолян кани всички почитатели на изобразителното изкуство на ретроспективната изложба на Георги Ковачев (1902-1992) , която се посвещава на 110г. от рождението на художника. Откриването ще се състои на 03.09.2013г. в Художествена галерия – Смолян, зала №6.

Изкуството на Георги Ковачев е изключително завладяващо.Тази юбилейна изложба показва невероятния свят на Родопа планина, омагьосана от виденията на един изключителен художник.Той се отдава на планината изцяло. Хората присъстват в картините само със своя духовен свят, докосващ безкрая на небето, тъгата на сивия ден , омаята на моравата вечер или магията на звездните отражения. Посрещан всяко лято свойски в град Смолян и село Подвис, Георги Ковачев става един от художниците, изградил битието си в унисон с магията на Родопа.

Сбирката, представена в изложбата, дава възможност да се запознаем с негови творби и от 30-те години на миналия век, които са белязали началото на неговото акварелно вдъхновение. Ще видим неговото възхищение от Алпите, белите шапки на Монблан, могъщото излъчване на планинския пейзаж.

Георги Ковачев ни е завещал цял един лиричен свят в своите творби.Това е духовно докосване до призрачни облаци и дивни планини, до спокойни езера и величави чукари. Той рисува планината с най-чиста любов, със завидна виртуозност и омагьосващо майсторство. Обогатява пейзажа с лиризъм, на който не може да се устои. Използва изключително трудна преливна акварелна техника, която прегръща белотата на листа и се издига до непостижими висоти.

Вирни се горе