Представят изложба по повод 440 години от рождението на Петер Паул Рубенс

Представят изложба по повод 440 години от рождението на Петер Паул Рубенс

В Комплексен отдел „Изкуство” на Регионална библиотека “Николай ВРанчев” – Смолян е представена изложба, посветена на Петер Паул Рубенс – 440 години от рождението му. В нея са включени материали (репродукции, книги, графични и периодични издания), отразяващи живота и творчеството на Рубенс.

Петер Паул Рубенс е роден на 28 юни 1957 г. в Зиген, Насау-Диленбург, Вестфалия. Той е основен представител на фламандската живописна школа от бароковия период, създал повече от три хиляди произведения. Велик художник, признат интелектуалец, страстен колекционер и неуморен труженик – Рубенс е един от най-забележителните културни дейци на 17 век.

Независимо какви теми изобразява в творбите си – митологични, религиозни или представя алегории, любимият му мотив си остава човекът.

В изобразяването на голото женско тяло, а в картините на Рубенс те са безброй, художникът достига майсторството на венецианците. В тази област от живописното майсторство Рубенс няма равен. Броят на картините , на които са изобразени жени в „евино облекло”, е толкова голям, че никои от известните художници през цялата история на живописта не би могъл да се сравни в това отношение с фламандския майстор.

Вирни се горе