Представят изложба 80 години от рождението на художника Петър Стайков

Представят изложба 80 години от рождението на художника Петър Стайков

Художествената галерия,Община Смолян и Клуб “Култура” представят изложба 80 години от рождението на художника Петър Стайков (1933-1990)

ПЕТЪР СТАЙКОВ е роден на 6 януари 1933 г. в гр. Пловдив в семейството на известния художник Анастас Стайков. През 1950 г. е приет във ВИИИ Николай Павлович ( Художествена академия ) в София. Завършва специалност живопис през 1956 г. Назначен е на работа в Родопски народен театър през 1958 г., където работи като художник-проектант в продължение на 33 години.

Член е на Съюза на българските художници и на Съюза на артистите в България.

През целия си жизнен път активно участва в културния живот на Смолян и Родопите. Петър Стайков е един от основателите на Дружеството на художниците в Смолян и дългогодишен негов творчески секретар, много години е председател на Клуба на дейците на културата.

Като художник-сценограф е оформил около 200 театрални постановки, повечето от които са реализирани в Родопския драматичен театър, а също така в Пловдивския, Хасковския, Ямболския и други театри. Автор е и на художественото оформление на много спектакли и концерти на Държавен ансамбъл Родопа, Детско-юношеския фолклорен ансамбъл, постановки на самодейни оперети и други.

Като живописец активно е участвал в много национални общи изложби в София, Пловдив, Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин и други градове. Негови картини са участвали в международни изложби в Прага, Москва, Кошалин (Полша), Зул и Лауша (Германия), Хайдубесерман (Унгария) и други. Открил е 12 самостоятелни изложби – живопис, графика, сценография – в София, Смолян и в други градове и села. Носител е на орден “Кирил и Методий” I и II степен и на много ордени и медали. Умира на 13 август 1990 г. в София.

Откриването на изложбатга е на 8 януари 2013 г. (вторник) 18.00, Зала № 6 в ХГ – Смолян.

Вирни се горе