Празнични изяви на клубовете по Проект УСПЕХ в цялата Смолянска област

Празнични изяви на клубовете по Проект УСПЕХ в цялата Смолянска област

Множество изяви преди празниците представиха в училищата и извън тях децата, ангажирани в клубове и кръжоци по интереси от Смолян и областта. Извънкласната дейност се реализира по Проект BG051PO001-4.2.05 „Да направим училището привлекателно за младите хора” – Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти, или накратко УСПЕХ.

Например в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Смолян само на 19 декември имаше две изяви. В един от коридорите на училището 13 ученици от трети клас, обединени в клуб „Творя красота”, под ръководството на Емилия Сакалиева, представиха изложба от свои изделия. Децата са впрегнали фантазията си и са сътворили прекрасни произведения от най-различни природни материали, както и от отпадъци. Същият ден във видеозалата ученици от шести, седми и десети клас, обединени в клуб „Приятели на книгата”, под ръководството на Дафинка Николова, представиха литературно четене. Децата са работили по темата „Духът на Коледа” и прочетоха впечатляващи есета и затрогващи текстове. В СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Смолян през тази учебна година по Проект УСПЕХ са създадени общо 22 клуба и ателиета, в които са се включили ученици с най-разнообразни интереси. Във всички групи има включени и деца в риск, които благодарение на участието си в клубните форми, са подобрили успеха си, присъствието си в клас и са по-ангажирани в учебния процес, отчитат от училището. На 19 декември в зала 2 на Родопския драматичен театър своето представяне имаха и учениците от театралното студио на ГПЧЕ „Иван Вазов” – Смолян, ръководени от актрисата Емилия Ованесян. Студиото е създадено само преди два месеца и до момента 15-те млади актьори са работили етюди, които представиха за първи път на сцена и пред публика. Следващият етап ще е работа над литературни и драматургични текстове. Емилия Ованесян сподели, че за краткото време, в което е работила с учениците, отново се е убедила колко много талантливи деца има в Смолян. Тя подчерта, че според нея значението на Проект УСПЕХ е огромно, тъй като дава възможност учениците да уплътнят свободното си време, занимавайки се с нещо, което наистина им харесва. Своите изяви, подчинени на светлия коледен дух, имаха и останалите общо 16 клубни форми в ГПЧЕ „Иван Вазов”. Голям коледен концерт предстои на 23 декември за учениците от повечето клубове в ОУ „Стою Шишков” – Смолян.

Трудно е да се изброят всички форми – клубове, кръжоци, ателиета, формирани в училищата в Смолянска област по Проект УСПЕХ. По проекта са включени общо 40 учебни заведения. И ако през първата учебна година – 2011-2012-та е имало 238 групи с 2632-ма ученици, то през настоящата 2013-2014 година групите по Проект УСПЕХ са вече 330 и обхващат общо 3476 ученици.

Вирни се горе