ПГ „Васил Левски” – гр.Доспат ще участва в престижното международно изследване PISA 2015

 ПГ „Васил Левски” – гр.Доспат ще участва в престижното международно изследване PISA 2015

ПГ “Васил Левски“ – гр.Доспат ще участва в основното изследване на Програмата за международно оценяване на учениците – PISA 2015, което ще се проведе на 16 април 2015 година, съобщи Красимир Горов, директор на училището.

PISA е едно от най- престижните международни сравнителни оценявания на учениците. В настоящия етап – PISA 2015 участват 76 държави от цял свят. Програмата се осъществява от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Координатор на изследването в България е ЦЕНТЪР ЗА КОНТРОЛ И ОЦЕНКА НА КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО към МОН. Традиционно оценяването обхваща три познавателни области – четене на чужд език, математика и природни науки.

PISA 2015 се отличава с няколко особености:

  • Акцентът е върху познанията и уменията на учениците по природните науки

  • Оценяването през 2015 г. ще се проведе изцяло във формата на компютърно базиран тест, който ще се разпространява посредством USB устройства.

Извадката на училищата, които ще участват в изследването, се изготвя от Westat – Център за статистически изследвания – Вашингтон, САЩ, който е част от международния консорциум на PISA.

PISA събира и обработва информация по значими за образователната политика въпроси, а именно:

Какви са постиженията на българските ученици в сравнение с учениците от други държави?

Доколко реалните резултати отговарят на обществените очаквания към образователната политика в България?

Доколко образованието в България подготвя българските ученици за пълноценно участие в обществения живот?

Тече подготовката на настоящия етап на изследването – PISA 2015. Оценяването ще се проведе изцяло в електронен формат. Предвиден е отделен модул с тестови задачи, предназначени за измерване на уменията на учениците за екипна работа при решаване на проблеми. Успех на ПГ “Васил Левски“ – гр.Доспат!

Вирни се горе