Петър Янев представя етно фюжън

 Петър Янев представя етно фюжън

Микс за гайда, перкусии и китара отвява представите ни за най-българската музика

Чрез “Гайда Fusion” Петър Янев, Веселин Койчев и перуанецът Пиеро Епифания ще превърнат традициите в настояще и бъдеще. Ще съживят миналото, за да се роди бъдеще. Българският фолкор ще бъде представен по нов начин – в съчетание със струнни инструменти и перкусии и ще се постигне един нов поглед върху фолклора ни.

Петър Янев е почетен гражданин на Смолян, доскоро бе директор на Ансамбъл „Родопа“. През 2017 г. навършва 25 години на сцена съвместно с Валя Балканска. Отделно от гайдата, Петър Янев свири и на кларинет.

Тази негова страст отново е от ученическите години. Най-напред започва да свири с „Павелски народен оркестър” през 1988г. до 1995г. През 1995г. до 1996г. свири на кларинет и гайда във „Виевска фолклорна група”, а от 1998г. до днес оркестър „Рожен”. От 2013г.

Освен съвместните концерти с Валя Балканска, Теодосий Спасов и други български изпълнители, Петър Янев композира музика за други музиканти през годините и до днес. Издава редица албуми.

През целия си творчески път Петър Янев получава множество отличия, награди, грамоти и дипломи за личните си заслуги и принос към музиката на международни и национални сцени. Някои от отличията са за заслугите му в популяризирането на българската гайда и народна музика по целия свят.

Петър Янев използва популярността си и за набирането на средства за благотворителни кампании. Той е един от първите спомоществуватели и първия православен храм на Антарктида през 2002г.

Веселин Койчев e джаз музикант, китарист. През 1992 г. Веселин Койчев създава Нов музикален център, който обучава в съвременни музикални стилове на поп музика, рок и джаз музиканти. Музикалните интереси на Веселин Койчев са в синтеза на различни жанрове: автентичен фолклор, джаз, и рок.

В последните години пише музика за над четиридесет театрални постановки, за симфоничен оркестър, прави аранжименти и оркестрации, както и продуцира и записва млади изпълнители.

Пиеро Епифания е от Перу. Той се занимава с музика от малък и умее да свири на безброй инструменти. Когато пристига в България любопитството му към различните музикални стилове и култури го въвлича в редица музикални проекти като Banda DelPadre, Yotzov Clarinet Sextet и Ritmos Negros със Симеон Леонидов.

Събитието се осъществява с изключителната подкрепа на фондация “Докосни щастието” и фондация “Ценности”.

Вирни се горе