Отличиха учителка за добрите рисунки на нейни ученици

Отличиха учителка за добрите рисунки на нейни ученици

Учителката по рисуване Милка Кокудева бе отличена с грамота за успешното участие на нейните ученици в конкурса за рисунки на тема „С Освободителите през Родопите”, обявен от Регионалния исторически музей „Стою Шишков” и Регионалния испекторат по образованието в Смолян по повод 135-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 година,съобщиха от музея.

Милка Кокудева преподава рисуване в Основно училище „Стою Шишков“ в смолянския квартал Устово. Трима от нейните възпитаници бяха наградени от общо 81 участници от 13 учебни заведения от Смолянска област. Петокласничката Екатерина Хаджичонева с „Портрет на генерал Пьотр Черевин спечели първа награда, съученичката й Атанаска Стамбова с „Битката при Шипка“ – втора награда, а рисунката на малкия Даниел Бодуров бе една от трите творби, получили поощрения. Децата рисуват чудесно, представят се успешно и печелят награди и в други конкурси, в които се включваме, каза отличената преподавателка. Преди да хванат четките и моливите извършват проучване по темата и получават познания за художническите похвати. Конкурсните работи бяха оценявани от компетентно професионално жури с председател Иван Пеев, директор на Художествената галерия в Смолян и членове – Симона Савова, директор на Професионалната гимназия по приложни изкуства и Елена Дамянова, уредник в Художествената галерия, така че класирането е обективно и безпристрастно, каза Тинка Белегова, уредник в РИМ – Смолян. Бяхме много затруднени в избора на най-добрите творби, защото всички участници се представят прекрасно. Децата са рисували с много вдъхновение и желание и са се справили чудесно с поставената тематична задача. Затова решихме да дадем и три поощрителни награди, сподели от името на журито Симона Савова.

Най-радостното за нас, организаторите, бе фактът, че имаше участници от цялата област – освен от Смолян, още от Доспат, Златоград, Търън, Момчиловци, Старцево, Ерма река, допълни Тинка Белегова. Целта на конкурса бе участниците от възрастовата група 5-8 клас да надградят и обогатят познанията си за Освобождението на България от османско владичество, да се стимулира творческото им въображение по темата и да се формира интерес към музеите като източник на знания по история. Другите наградени творби са на Елица Димитрова от Основно училище „Иван Вазов“- Смолян – трета награда и две поощрения на Петра Деянова от ОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ и Захари Травлев от СОУ „Св.княз Борис Първи“ – село Старцево, община Златоград. Децата получиха своите награди, а за всички участници в конкурса има грамоти. Изложбата от детски рисунки може да бъде разгледана във фоайето на Регионалния исторически музей.

Вирни се горе