Откриват юбилейна изложба на Вълко Гайдаров

Откриват юбилейна изложба на Вълко Гайдаров

Община Смолян, Художествената галерия и КДК – Смолян организират юбилейна изложба – акварел на големия художник Вълко Гайдаров, напуснал ни през 2009 година. Изложбата ще бъде открита днес, 1 февруари – сряда от 18.00 ч. в зала „Петър Стайков” на Клуба на дейците на културата,съобщиха от местната управа.

Трайно и искрено свързан с Родопа планина, Вълко Гайдаров споделяше: „Красотата на моята планина ме направи художник”. Творбите му потвърждават, че това е наистина така.

Вълко Гайдаров е роден на 27 януари 1937 г. в Девин. Завършва Художествена академия в класа на проф. Ненко Балкански. Той е съосновател на Художествена галерия – Смолян, и от 1964 до 2003 г. е неин директор. Член е на Съюза на българските художници.

Участва в много национални и регионални изложби в България и представителни изложби на българското изкуство в Чехословакия, Полша, Германия, Англия, Гърция, VІ международен панаир на изкуството – Лондон, Изложба на съвременна българска живопис – Испания и „50 български художници” – Токио.

Има 19 самостоятелни изложби в различни градове на България и в чужбина. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия – София, ХГ – Смолян, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Кюстендил и др., както и на частни колекции в Англия, Холандия, Кипър, САЩ, Япония, Гърция, Германия и др.

Вълко Гайдаров е от ония майстори на пейзажа, които рисуват не толкова природата, колкото усещането за нейната душа. В картините му има по нещо от поетичната алегория за сезоните, от тайнството на приказните разкази край огнището, от подкупващата нежност на неокосените ливади, от метафората за пътеките, от празника на светлината, от скрежа в клоните, от малките, изгубени в прозата ни къщички, от притихналите есенни заливчета… от чудните ни детски спомени и въображението на мъдростта…

Очарованието на неговите картини идва от богатата на нюанси живопис, от особената хармония на колорит и форма, от вътрешната светлина и от естественото въздействие на иначе несъществуващи неща. В тях е сърцето и душата на човек, за който рисуването е начин на живот и най-същинска форма за споделяне на обичта…

Вълко Гайдаров има свое заслужено място сред безспорните майстори на пейзажа в съвременната българска живопис.

д.и. Марин Добрев директор на Художествена галерия – Стара Загора

Вирни се горе