Откриват изложба „Жените в градските и селските райони - поглед върху тяхната роля в обществото“

Откриват изложба „Жените в градските и селските райони - поглед върху тяхната роля в обществото“

На 7 декември 2018 година от 17.30 часа в Народно читалище „Орфееви гори-1870“ – гр.Смолян, кв.Райково ще се състои официалното откриване на изложба „Жените в градските и селските райони – поглед върху тяхната роля в обществото“. Това е документална фотоизложба за съвременния живот на българските жени в 5 региона в България – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково, която ще бъде отворена за посетители една седмица.

Изложбата се организира по едноименния проект на Фондация „Джендър алтернативи“ – гр.Пловдив, с управител адв.Милена Кадиева. НЧ „Орфееви гори-1870“ е партньор от гр. Смолян.

Проектът цели да организира пътуваща изложба в пет региона на България – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, която визуализира ежедневието на българските жени, популяризира техните местности и провокира дискусия за ролята на жените в обществото. Чрез силата на фотографията и техниките на устната история, проектът цели да създаде алтернативна история за тези, които традиционно са лишени от такава – жени от селски райони, бедни жени, жени от малцинствата, възрастни жени и с увреждания, като се даде гласност за техния индивидуален опит и преживявания по общественозначими теми като „образование“, „работа“, „култура“, „семейство“. Така ще се постави под съмнение кое е „исторически важното“ и ще се провокира и насърчи дискутиране по места за т.н.традиционна роля на жените в нашето общество – кое е видимо и кое не, кои са „героите на деня“ и как те движат обществото.

Проектът обхваща пет читалища в пет региона на България – това са НЧ „Алеко Константинов – 1954“ – Пловдив, НЧ „Марица-2008“- с. Райново, НЧ „Орфееви гори-1870“ – гр. Смолян, НЧ „Юмер Лютви 1993“ – гр. Кърджали, НЧ „Възраждане- 1926“ – с. Карабунар.

Проектът се вписва в цялостната визия на инициативата като предлага мултидисциплинарен подход, обединяващ културни и художествени елементи със социални теми за човешки права, равнопоставеност и толерантност, финансиран по програмата на Европейска столица на културата „Пловдив –Заедно“- 2019 и на проекта “Читалища” към клъстер „Културата среща хората“ от платформа „Възраждане“, съобщи Цеца Илиева – секретар на НЧ „Орфееви гори-1870“- гр.Смолян, кв.Райково.

Вирни се горе