Откриват фотоизложба "С магията на Ухловица"

Откриват фотоизложба "С магията на Ухловица"

ТД „ Карлък” Смолян и КДК организират фотоизложба „С магията на Ухловица”

С 60 художествени фотографии и 30 документални фотоси туристическо дружество Карлък " – Смолян показва в зала " Петър Стайков " на КДК чудната красота на една от най- посещаваните и харесвани от туристите пещери. Фотографиите са дело на Сашо и Кирил Сарандалиеви. Фотоизложбата “С магията на Ухловица” е и по повод на 30 години от официалното откриване за посещение на този подземен родопски дворец. Изложбата ще бъде експонирана в КДК от 18 до 30 август – едно от най-активното време за туризъм в Смолянска област.

Пещерата Ухловица е една от най-красивите пещери в България. Тя се намира на 3 км североизточно от село Могилица, на около 30 км югозападно от Смолян и на 37 км от курорта Пампорово. Пещерата е разположена в местността Сините вирове в Родопите, недалеч от границата с Гърция.

Ухловица се намира на 1040 м надморска височина, а температурата в нея през цялата година е 10° – 11° С. Дължината й е 460 метра, като само 330 метра от тях са пригодени за посещения.

Пещерата е една от най-старите в региона. Открита е през 1967 г. Името й произлиза от думата „Улулица” – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата.

Вирни се горе