Откриха в Широка лъка изложба „Закрилата на децата в България – началото“

Откриха в Широка лъка изложба „Закрилата на децата в България – началото“

Изложбата на Държавната агенция за закрила на детето „Закрилата на децата в България – началото“ откриха в Широка лъка председателят на ДАЗД г-жа Ева Жечева и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, в присъствието на областния управител Недялко Славов, депутати и кметове от региона. Експозицията се показва за първи път извън столицата и гостува в смолянското село по покана на кмета Васил Седянков. Тя е експонирана в сградата на Националното училище за фолклорно изкуство /НУФИ/.

„Има казуси като правата на децата, които са вечни и не зависят от никаква конюнктура, добре е да помним традициите”, заяви при откриването г-н Калфин, който бе посрещнат от възпитаниците на НУФИ с изпълнение на кабагайди. „Тази изложба показва, че България има традиции в закрилата на правата на децата, изключително важни сред тях са правото на образование и възпитание”, каза вицепремиерът.

„Нашата експозиция е доказателство за силата и духа на българина, който и в най-трудните години не забравя отговорността си към децата. Желанието ни е да припомним традициите, които има България в грижата за децата, да насочим отново общественото внимание към доброволчеството и благотворителността и към значимостта на всяко дете, навсякъде. Във всяка човешка дейност приемствеността е от съществено значение и тя има особена сила за нашето самоопределение и самоуважение като хора и нация“, заяви Ева Жечева.

Изложбата, подготвена от Държавна агенция за закрила на детето в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ е посветена на 90-годишнината от създаването на Съюза за закрила на децата и цели да направи достояние на широката общественост родолюбивата дейност на организацията, функционирала изцяло на обществени начала и поставила началото на изграждането на държавни политики за закрила на децата в България.

В експозицията са показани документи и снимки от историята на организацията, хората, които са работили активно за тази каузата и резултатите от нея. С подкрепата на местните власти и ДА „Архиви“ платната ще гостуват в различни български градове и ще бъдат допълвани с информация за дейността на Съюза за закрила на детето в региона, в който гостува.

Село Широка лъка е родно място на един от най-активните дейци на Съюза – Екзарх Стефан. Специално за гостуването на експозицията в Широка лъка бе изработено табло, което разказва за дейността му в полза на децата. То е дарение от ДАЗД за селото.

Изложбата ще бъде разположена в сградата на читалището на Широка лъка и ще остане там до 30 август т.г.

Съюзът за закрила на децата в България е учреден на 14 юни 1925 г., първоначално към структурите на Българското дружество „Червен кръст”. Пръв негов председател е проф. д-р Стефан Ватев. Основната цел на СЗДБ, заложена в неговия устав, е: „да се грижи за всестранното физическо и духовно развитие на детето”.

Вирни се горе