Осмокласници от ПМГ „Васил Левски“ участваха в международна конференция

Осмокласници от ПМГ „Васил Левски“ участваха в международна конференция

Осмокласници от ПМГ „Васил Левски“ участваха в международна конференция, провела се на 09.05. и 10.05.2016 г. в град Пловдив

Преди повече от месец, на 28.03.2016 г., на Националната конференция два отбора на г-жа Куклева се наредиха в челната тройка. Отборът на Кристина Димитрова, Мария Андрова, Никол Илиева, Ния Чокова и Томислав Кисьов от VIII г клас извоюваха правото си на участие в III международна конференция „Express yourself“, получавайки златния медал от националното жури.

Те нарекоха отбора си „Баланс“ с ясното съзнание за дълга да се работи за възстановяване и опазване на баланса в природата. Времето между двете конференции беше свързано с усилена работа, защото младите хора знаеха, че ще представят не само своето училище, своя град, но и България. Сега в подготовката им освен класния ръководител се включиха и учителите по английски език.

На 09.05.2016 г. отборите от 12-те държави, участнички в проект „Chain Reaction“, спечелили първо място в своята страна и техните ръководители бяха приветствани от доцент д-р Желязка Райкова, координатор на проекта за България и д-р Стюарт Бевинс. С жребий бе определен редът за представяне на отборите.

Учениците от страните-участници в проект „Chain Reaction“ месеци наред бяха обучавани по метода „Учене чрез изследване“. Координаторите за всяка страна са университетски преподаватели и на младите хора беше дадена възможността да работят в университетските лаборатории и да видят как се прави наука. Учениците от Великобритания, Словакия, Словения и Германия бяха избрали да изследват различни енергийни източници. Теми за космоса представиха отборите на Франция, Италия, Турция. Младите изследователи от Грузия се бяха съсредоточили върху темата за отпадъците. Отборът на Гърция беше изследвал влиянието на светлината върху фотосинтезата, а на Грузия влиянието на наркотиците върху живите организми. Учениците от Йордания представиха влиянието на кафето върху растителните организми, а българският отбор представи своя проект „Да нахраним света“.

Вторият ден от конференцията учители и ученици бяха включени в интернационални екипи и решаваха задачи, с които организаторите демонстрираха идеята на проекта. Учителите трябваше да обсъдят ползите от завършилия проект и да обмислят заедно за неговата устойчивост и приложение в бъдещата работа. За всички участници дните 09.05.- 10.05. 2016 г. остават не само незабравим спомен, а начало на нови контакти и дейности с хора- съмишленици.

Вирни се горе