Оркестър "100 каба гайди" ще участва в престижен фестивал в Чехия

Оркестър "100 каба гайди" ще участва в престижен фестивал в Чехия

От 22 до 26 август 2012 г. оркестър 100 каба гайди от Народно читалище „Орфееви гори-1870 – гр.Смолян, кв.Райково ще бъде в Р. Чехия за участие в Юбилейния ХХ гайдарски фестивал в гр. Страконице – един от най-престижните фестивали не само в Европа, а и в света,съобщи Цветанка Илиева.

В него ще вземат участие седемнадесет чуждестранни, единадесет чешки, четиринадесет словашки гайдарски състава и повече от седемдесет гайдари-солисти, от областите Чехия, Моравия и Силезия. Нашата група от 30 гайдари ще бъде водена от ръководителят на оркестъра Тодор Тодоров. От 20 години насам това е първото българско участие във фестивала.

Традиционната част на програмата – непрекъснатите концерти на гайдарските капели и на съставите за средновековна музика, провеждани на няколко места в града – ще бъде допълнена с три извънредни прояви: вечер на спомените от предишните фестивали ( 22 август), спомен за Йозеф Режни (23 август) и Втора среща на майсторите, изработващи гайди в Европа (23 – 26 август). Част от фестивала ще бъдат и съпроводителните прояви – Старочешки панаири край стените на замъка и в подножието на хълма Йеленка, на Малката сцена и на градския пл. “Палацки”, фотоизложба “Нашият гайдарски фестивал през изминалите 45 години”, допълнена с изложба на гайдарски ”инструменти” от колекцията на Владимир Коваржик.

Предприети са стъпки за включването на МГФ – Страконице в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което ще направи този фестивал част от най-престижните културни традиции и тяхното развитие в света.

Първият фестивал е проведен във връзка с 600-годишнината на града – през 1967 г. От тогава досега, на всеки пореден фестивал се събират гайдари от различни страни – солисти, малки групички и големи състави. Със своя размах и високо равнище, МГФ в Страконице се нарежда сред най-известните от този род фестивали. Това се дължи и на статута, който той има от 1995г. в CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d´ Arts traditionnels, Status B auprés de L´UNESCO) и на статута му в Международната организация за народно творчество IOV (Comité international des Atrs et Traditions populaires) – от 1997г.

Вирни се горе