Орфеевата планина запява с песните на читалищните самодейци от Смолянско

Орфеевата планина запява с песните на читалищните самодейци от Смолянско

Читалищната дейност в Област Смолян през месец август е насочена към реализиране на емблематични традиционни празници , като ХІІ гайдарско надсвирване, ще се проведе на 2 август 2014 г. на Илинденските поляни, край смолянското с. Гела, а на 03.08.14 г. ще бъде открит традиционния събор на селото.

На 1 и 2 август НЧ”Георги с. Раковски-1947”, с. Мугла, ще се реализира поредно издание на „Среде лето” – вековна традиция, засвидетелствана от автохтоното население. Жители и гости на селото с цветя и песни ще отбележат края на периода, през който слънцето “расте” и е началото на упадък на силата му. Вярва се, че слънцето слиза да се окъпе във водите, облича ’’кожуха’’ и тръгва към зимата, като препуска по небето със своята огнена колесница(слънчев кръговрат), съобщи Недялка Мачокова – ръководител РЕКИЦ “Читалища”, област Смолян.

НЧ „Съгласие – 1883” организира тържеството, посветено на 111-годишнина от Илинденско-преображенското въстание, което тази година ще се проведе на 2 и 3 август.

На 1-ви и 2-ри август 2014 г., НЧ “Христо Ботев-1892г”. с.Чокманово ще се проведе традиционния събор “Илинден" в с. Чокманово, посветен на 111 години от Илинденско- Преображенското въстание.

2 август- НЧ “Отец Паисий-1951” – Празник на с. Селча Традиционен събор "Хайдушки поляни.

7 август, НЧ “Изгрев-1936"-Възпроизвеждане на обичая "Среде лято” – с. Триград.

9 август, НЧ “Извор-1920” с. Арда -Българо-гръцки събор.

23 август,НЧ “Съединение-2006” -Празник на с. Осиково.

23 август-Фестивал на народното творчество – Културни тържества Доспат 2014.

30 август, НЧ "Орфей-1947"-Празник на с. Ерма река.

Илинденските празници са и част от представите за св.Илия. Чрез културно-историческия подход е развита хипотезата за св.Илия, като дославянски тракийски бог. Самото име се извежда от епохата на трако-хето-лувийските изоглоси.

По сцените ще екнат цветните песенни мелодии извиращи от корените ни, за да се плиснат като бисери от избухнали светове, каза още Мачокова.

Народните ваятели ще описват със звуци и глас дълбините на житейските пътеки които с вълните на музиката, като приливна вълна ще се реят волно в простора. Не разбираш как всичко в теб ликува, диша, запява!

В Родопите песните летят направо в космоса.За тях няма земя, няма небе, те са послание пропътувало през необятното пространство и безкрайното време , създали цивилизации с космични измерения.Техният извор е вопъл и стон, сияние извиращо от сърцето, дъга от мелодии, ручила, звуци и танци вплетени в древните корени на българ-ската съкровищница.

Ако има чудеса на този свят, то фолклора е едно от тях!Станете част от тази необятна Българска палитра. С тези и редица сценични изяви, читалищните самодейци ще огласят Планината на Орфей с вековни песни и непреходни традиции, за да отправят поредна препратка към поколенията. Станете част от събитията, призова още Нeдялка Мачокова.

Вирни се горе