Онлайн разходка „Стъпка по стъпка из литературния свят на Родопите” предлага Регионална библиотека - Смолян

Онлайн разходка „Стъпка по стъпка из литературния свят на Родопите” предлага Регионална библиотека - Смолян

Регионална библиотека “Николай Вранчев” – Смолян, в условия на социална изолация, предлага на своите потребители онлайн разходка „Стъпка по стъпка из литературния свят на Родопите” чрез Дигитална библиотека „Паметта на Родопа планина” и Електронната библиотека „Творците на Родопа планина”.

Инициативата стартира с представянето на Николай Вранчев – патрон на библиотека.

Кой е Николай Вранчев?

"Вероятно част от Вас знаят, но ще има и голяма част от Вас, които с нас могат да надникнат в литературния свят на твореца и преводача Вранчев. Краеведът и историк доц. Христо Гиневски определя Вранчев, като „забележителна личност с национални и европейски измерения”. Вранчев заема достойно място в духовната история на нашата планина. Личното му творчество не е обемно, но освен него той оставя завидно публицистично творчество и естествено най-значителното си творческо дело, като преводач – библиотека „Ралица”. Ето какво казва проф. Николай Дилевски за литературното наследство на Николай Вранчев: „Сбирките на Николай Вранчев” не са загубили и до днес своята висока художествена и познавателна стойност, непреходната си поетичност. В тях звучи твърде силно и осезаемо правдивото и хуманното – тези човешки добродетели, без които са немислими никакви велики дела!”

Първа стъпка от нашата разходка е: http://www.librarysm.com/avtori.html. С нея ще научите повече за автора, ще чуете негови творби и ако тази първа стъпка Ви е харесала – направете следващата в Дигитална библиотека „Паметта на Родопа планина” http://www.librarysm.com/digital.html, където може да прочетете личното творчество на Николай Вранчев.

Следващото представяне онлайн разходката „Стъпка по стъпка из литературния свят на Родопите” е свързана със Стою Шишков. За неговото творчество във видео говори Таня Марева – историк, гл. редактор на сп. “Родопи” – https://youtu.be/c_SwoAyGAPM

А произведенията на Стою Шишков са публикувани в Дигиталната библиотека на Регионална библиотека – Смолян на следния линк – http://www.librarysm.com/digital.html.

Вирни се горе