НЧ „Христо Ботев” е номер едно по брой на самодейците в България

НЧ „Христо Ботев” е номер едно по брой на самодейците в България

Отпразнува 145 години от основаването си

145 годишнина отпразнува НЧ „Христо Ботев” в гр. Смолян с внушителен концерт, в който участваха всички състави и самодейци. Празничният концерт се състоя вечерта на 16 юни в салона на читалището. „Народно читалище „Христо Ботев” е читалеще номер едно по брой на самодейци в България”, каза председателят на Съюза на народните читалища в България Николай Дойнов, пристигнал специално за годишнината. За активната творческа дейност той връчи металната пластика „Огънят”, изработена от проф. Венелин Петров, а председателят Иван Иванов бе удостоен със специалната награда „В полза роду” за принос в читалищното дело. „Само 15 години след първото читалище в страната ни се ражда и НЧ „Христо Ботев”. В неговите темели стои българщината, любовта към народната песен и творчество”, каза още Николай Дойнов.

„Образцово народно читалище „Христо Ботев” вече 145 години е културно огнище в Средните Родопи. В момента в читалището има 65 художествени състава, самодейците наброяват 852 души, от които 539 са до 18 години. Читалището е носител на орден „Кирил и Методий” І и ІІ степен, на грамотата на Министерството на културата за принос и утвърждаване на читалищното дело в България от 2006 година и 2011 година, както и почетен знак и Грамота на Съюза на народните читалища. Притежава 111 златни, 113 сребърни и 47 бронзови медала и 630 грамоти и дипломи от международни и национални прегледи и участия. През 2012 година става носител на Рекорда на Гинес от 333 гайди, като основен организатор и участник с 147 гайдари”, каза председателят Иван Иванов. Той обяви решение на Читалищното настоятелство, според което Танцовият състав с ръководител Васка Христова ще носи името на хореографа Атанас Димитров. За юбилейния концерт на смолянското читалище от Германия пристигна синът на Димитров – Васко, който бе поканен на сцената, заедно с майка си, за да получат почетен диплом.

Ръководители на състави и изявени самодейци също бяха отличени с почетен диплом и почетен знак на читалище „Хресто Ботев”.

Историята на най-голямото читалище беше представена в изложба, която бе открита непосредсвено преди концерта.

Читалището получи поздравления и цветя от местната власт, от различни институции, училища, читалища… Самодейците от читалище „Христо Ботев” показаха на сцената как се съхранява уникалната същност на читалищното дело, как запазват самобитността на Родопите.

Вирни се горе