Национално надсвирване на оркестрите за българска народна музика се провежда в Ягодина

Национално надсвирване на оркестрите за българска народна музика се провежда в Ягодина

Национално надсвирване на оркестрите за българска народна музика от всички фолклорни области на страната се провежда днес и утре в боринското село Ягодина. Надсвирването се прави всяка година в родопското село, известно не само с Ягодинската пещера, но и като място за сватбен туризъм.

Участниците се събират до пещерна ниша в местността “Нивището”, която осигурява допълнителна акустика. Изпълненията от събора се чуват и в съседните селища. По програма началото ще бъде дадено от оркестър „Тракийско настроение”, който е победител в миналогодишното издание на надсвирването в Ягодина. Официалното откриване е от 19:30 часа, когато се очаква на сцената да излязат самодейци от селищата в района – Ягодина, Змеица, Буйново, Борино и Кожари. Гости на събора ще бъдат и Клуб за народни танци „Чанове” от София. Вечерта изпълнения ще има и известният родопски певец Златко Кафеджиев, като в първия ден на събора ще ечи музика с тематичен концерт-спектакъл „Тъпани и гайди”. Утре ще е същинското надсвирване на народните оркестри от цяла България, съобщи Дарик.

Целта, е да се възроди някогашната традиция на надсвирванията на оркестрите за българска народна музика провеждани в Кюстендил, Перник, Ямбол, както и в селата Стамболово и Дълбок извор.

Гостите на празника могат да разгледат и Ягодинската пещера и да се насладят на прекрасната гледка от панорамната площадка за наблюдение “Орлово око”. Събитието се осъществява под егидата на областния управител на Смолян, с подкрепата на туристическо дружество “Родопея” и кметството на с. Ягодина.

Вирни се горе