На 3 август ще се проведе ХІ-тото гайдарското надсвирване в родопското село Гела

 На 3 август ще се проведе ХІ-тото гайдарското надсвирване в родопското село Гела

    ХІ-тото МЕЖДУНАРОДНО ГАЙДАРСКО НАДСВИРВАНЕ в село Гела ще се проведе и тази година на Илинденските поляни, на 3 август,съобщиха организаторите.

Интересът за участие и посещение, и тази година е изключително голям , съобщи председателя на организационния комитет на надсвирването д-р Стефан Герджиков.

В надсвирването могат да участват всички изпълнители на каба гайда и джура гайда от цялата страна и чужбина. Надсвирването ще се проведе в три възрастови групи:

І група – до 14 години – изпълнение на свободна програма до 5 минути;

ІІ група – от 15 до 20 години – задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути;

ІІІ група – над 21 години – изпълнение на бавна и бърза мелодия до 7 минути.

Допускат се за участие и камерни гайдарски състави от две до шест гайди. Времетраенето на груповото участие с изпълнение на бавна и бърза мелодия е до 7 минути. Изпълнителите на джура гайда, които желаят да участват в конкурсната програма трябва да изпълняват мелодии от родопската фолклорна област. Всеки, който свири на гайда може да участва, като се запише предварително или в деня на надсвирването. Жребий ще определи реда на явяване на участниците в конкурсната програма. Участниците ще бъдат оценявани от жури с председател:

Проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив. Поканени да участват са всички изпълнители на каба гайда и джура гайда от цялата страна и чужбина.

Програма:

03.08.2013 г. /събота/

10.30 ч. – Откриване на гайдарското надсвирване

10.45 ч. – Конкурсна програма o След конкурсната програма до награждаването за всички желаещи да танцуват, ще се проведат уроци по танци с призив „Хайде на хорото” под ръководството на хореографа Русанка Бодурова

18.00 ч. – Награждаване на лауреатите и концертна програма с участието на клуб „Хоро” – Смолян и ФА „Манол Радичев” – с. Гела , „Хорото продължава…” с оркестър „Пампорово”, ръководител Георги Кисьов

04.08.2013 г. /неделя/

11.30 ч. официално откриване на събора

11.45 ч. среща на родовете от с. Гела и народно веселие с оркестър „Пампорово”, ръководител Георги Кисьов

За допълнителна информация и записване се обърнете към:

д-р Стефан Герджиков – председател на организационния комитет на надсвирването на телефон: 0888879992 и Радка Миховска – секретар на читалището в с. Гела на тел. 0887646726

Вирни се горе