На 1 август откриват международното гайдарско надсвирване с. Гела 2015

На 1 август откриват международното  гайдарско надсвирване с. Гела 2015

От незапомнени времена всяка година в началото на месец август на Илинденските поляни край родопското село Гела се събират местните родове за раздумка и веселие. Традицията се спазва и до днес и съхранява песенното богатство на Родопа планина.

Тази вековна традиция е в основата за възникване на идеята и организиране на гайдарско надсвирване на тези поляни.

Първото гайдарско надсвирване се организира през 2002 г.

Целта на фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор. Задължително условие за българските участници е изпълненията да са на каба гайда.

Участниците се разпределят в три възрастови групи, при следния регламент:

Първа възрастова група – до 14 години – изпълнение на свободна програма до 5 минути;

Втора възрастова група – от 15 до 20 години – задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути;

Трета възрастова група – над 21 години – изпълнение на бавна и бърза мелодия до 7 минути.

Компетентно жури оценява изпълненията на участниците. Наградите са парични, предметни, а всеки участник си тръгва с грамота.

Постепенно събитието добива достатъчно голяма популярност и прераства в международен форум. Регистрирани са чуждестранни изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания и Шотландия. Броят на участниците варира от 40 до 60 изпълнители на година. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е на 5 години, а най-възрастният – на 85 години.

Наблюдава се все по-засилен интерес към инициативата. На Илинденските поляни се стичат хора от цяла България. Посетителите на гайдарското надсвирване варират от 8000 до 13 000 хиляди на година.

Община Смолян осигурява транспорт до с. Гела на 1 август /събота/ 2015 г. по повод провеждането ХІІІ -то Гайдарско надсвирване. Автобусите ще тръгват на 1 август в 8:00; 9:00 и 10:00ч. пред храм „Св.Висарион Смоленски” до с. Гела и обратно в 18:00, 19:00 и 20:00 ч. от с. Гела. Цената на билета в едната посока е 6 лв., съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Вирни се горе