Музейното ателие за мартеници отваря врати

 Музейното ателие за мартеници отваря врати

Традиционна инициатива на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян

Ателие за родопски мартеници ще приема до 19 часа, за да може да го посетят и работещи дами

Знаете ли, че родопските мартеници са пъстри като цветна пролетна градина. Освен бялото и червеното родопчанката е вплитала оцветена вълна в жълто, синьо, розово в ритуалния накит за деца, млади моми и жени. Закичвали се домашни животни и плодни дръвчета.

Ако искате да научите още много интересни неща за традициите, свързани с родопските мартеници, ще имате тази възможност, ако посетите Ателието за изработване на мартеници на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян,съобщиха от музея.

Музейното ателие отваря врати на 18 февруари /понеделник/ 2013 година и ще приема посетители до 22 февруари /петък/. То може да бъде посетено от 14 до 19 часа от всички, които искат да изпробват сръчността на ръцете си и творческото си въображение в съчетание със старите родопски традиции, независимо на каква възраст е. Ръководството на музея удължи работното време специално до 19 часа, за да може и работещите дами да се възползват от предоставената възможност и заедно с децата си или със свои приятелки да прекарат няколко часа в интересното занимание.

Музейните експерти с готовност ще запознаят участниците с обичаите за празника Първи март и старите поверия при изработването и носенето на мартеници в различните селища на Смолянския край. Техният разказ е увлекателен и за по-малките деца, защото е съобразен с възрастта на участниците в ателието. Приемат се и баби с внуци. През тази година ще се изпробва и старата техника за работа с вълната – плъстенето. Нужните материали и пособия са осигурени от музея.

Най-добрите образци на възстановени традиционни мартеници и най-интересните творчески резултати от работата на ателието ще бъдат представени в специална експозиция в музейните зали. Откриването на изложбата е насрочено за 25 февруари /понеделник/ 2013 година от 14 часа.

За справки и предварителни заявки: Телефони : 0301/ 6 57 53; 0887 985 720 e-mail: tina_bela@yahoo.com Тинка Белегова – уредник

Вирни се горе