Мъжка фолклорна група „Змейчани” се създаде в с.Змейца

 Мъжка фолклорна група „Змейчани” се създаде в с.Змейца

Камерна мъжка фолклорна група се създаде в село Змейца. Това е доказателство, че фолклорът в селото е жив. Тя е факт, поради настояване на талантливи гласове, участвали преди години в различни музикални изяви. Името на групата е „Змейчани ”. В състава на групата влизат мъже от различни възрасти и професии /сред тях има и общински съветник, учител/, но с една обща цел – опазване на местния фолклор.

КМФГ „Змейчани” се представя от следните изпълнители – Красимир Георгиев, Невен Борисов, Антон Доспатлиев , Емил Капитанов и Емил Пехливанов – художествен ръководител на групата. Заедно с мъжката група се изявяват и младите таланти от ОУ”Васил Левски” – с.Змейца -Весела Капитанова и Мирко Бекиров.

Първата им изява е в началото на август тази година на 15 международен фестивал в Дорково. За участието им там съдейства кмета на община Доспат г-н Антим Пържанов. „Змейчани ” се представиха отлично и бяха заснети от телевизия „Родина” и поканени на „Бобфест ” в с.Радуил, общ.Самоков. На „Змейчани” им предстоят редица участия: фестивалът „Бобфест ” в с.Радуил, общ.Самоков – същият е 11 пореден и е с международно участие. Групата е поканена и на традиционните културни тържества в гр.Доспат и с.Ягодина. На самодейците им предстои и участие в гр.Хисар през октомври тази година. Да пожелаем на МФГ „Змейчани” и нейните млади таланти на добър час и успехи в следващите им участия, които ще представят с.Змейца и община Доспат.

Вирни се горе