Литературна среща на ученици от СОУ „Св.св. Кирил и Методий” с Елена Хайтова и Никола Гигов

Литературна среща на ученици от СОУ „Св.св. Кирил и Методий” с Елена Хайтова и Никола Гигов

Открит урок по родолюбие, национална идентичност и хуманност – “Любовта и борбата – криле на живота”

На 31.І.2013г. учениците от СОУ „Св.св. Кирил и Методий” проведоха литературна среща с Елена Хайтова – дъщерята на класика в българската литература Николай Хайтов- и писателя, изследовател на Орфей, носител на 100 национални и 15 световни награди – Никола Гигов. Домакин на срещата бе Държавен архив –Смолян.

Откритият урок премина под надслов : „Любовта и борбата – криле на живота”. Творческата литературна среща е инициирана и организирана от Дафинка Николова – учител по български език и литература в СОУ „Св.св. Кирил и Методий”, и е осъществена чрез екипната работа с учителя по български език и литература – г-жа Милена Рашкова. Идеята е подобни срещи, посветени на живота, личността и делото на български класици да бъдат превърнати в традиция, а сътрудничеството между творците, учениците и обществеността да провокира по-голям интерес към литературата и изкуството, който да изкуши повече млади хора да намерят ценностните идеали в областта на художественото творчество както на нашите класици, така и на съвременните писатели. Така обучението на учениците се осъществява чрез живата връзка с творците, а това провокира интереса им към познание и преоткриване на идейни послания.

Българските писатели Елена Хайтова и Никола Гигов чрез силата на чистото словото и примера на хуманност показаха на учениците урок по родолюбие, родова памет и национална идентичност.

Елена Хайтова, дъщерята на академик Николай Хайтов, с вълнение разказа за истинската любов, вярата и борбата, ръководили и окриляли живота на народоведа, превърнал Родопа в свое верую, а защитата на българското в своя мисия. С проникновение сподели, че Николай Хайтов в своя житейски и творчески път е бил ръководен от любовта към България. Учил се е от народа. В І-та си книга, посветена на Н. Хайтов, «Баща ми – най-дивият разказ» Елена Хайтова разказа, че писателят е един от героите в своите произведения. Народният писател Хайтов е «една вселена на дивата, на дивната гора» В книгата `и «Гладиаторът Хайтов» народоведът и борецът е представен чрез стремежа за опазване на чист български език, стремежа му да опази гората и природата, както и с битките, водени за гроба на апостола на свободата Левски. Дъщерята на академик Николай Хайтов сподели, че на 30 юни 2012 година се навършват 10 години от смъртта на големия български писател, певецът на Родопа и родопчани, а животът му от раждането – 15. септември 1919г. – до смъртта – 30. юни 2002г. – е символично обвързан с Родопите и с училището. Николай Хайтов сърцеведът възкръсва, за да живее и днес чрез непреходното си творчество.

Поетът Никола Гигов със затрогващо проникновение разкри, че писателят Хайтов е националното знаме. Хайтов е защитник и радетел за чист български език, изтъкан от любов към България. Изтъкнатият писател сподели, че Николай Хайтов е озонът в българската литература. През своя жизнен и творчески път е непоколебим радетел за България и борец за осъзнаване на родовите ни български корени.

Никола Гигов – изследователят на Орфей – чрез благо и увлекателно слово сроди учениците с най-великия певец Орфей, като разказа за изследователския труд, представен в 12 книги за Орфей с над 1200 извори. Изтъкнатият български писател отправи своето «Послание от вековете» към присъстващите ученици и гости. Нестихваха въпросите на учениците, породени от интереса към книгите «Орфей- зора за бъдното», «послание от вековете», «Орфей и Космоса», «Спартак –вулканът на свободата», «Славей в градината». Учениците споделиха, че с интерес ще прочетат подарените книги. В тях се породи идеята да организират дискусионен дебат.

По време на литературния урок у учениците се породиха много въпроси както за творческия път, духа и борбата на Николай Хайтов, така и за културната и литературна дейност на Елена Хайтова и Никола Гигов относно техните книги и културоведска дейност. Учениците, почитатели на българската литература, получиха много книги с автограф, подарени от Елена Хайтова и Никола Гигов. Това провокира интереса им към откриване на нови светове и послания.

Ръководството, учителите и учениците на СОУ „Св. св. Кирил и Методий” изказват своята благодарност към българските творци – публициста Елена Хайтова и писателя Никола Гигов, радушно приели поканата да ни дадат урок по по родолюбие, национална идентичност, хуманност, достойнство и самочувствие.

Вирни се горе