Костадин Илчев - обединител на родопските каба гайди с отличие за приноса си към нематериалното културно наследство

Костадин Илчев - обединител на родопските каба гайди с отличие за приноса си към нематериалното културно наследство

Церемония за вписване на нови елементи в Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство се проведе днес в Галерия „Средец” на Министерството на културата. На церемонията министърът на културата Вежди Рашидов официално обяви новите елементи, съобщи директора на РИМ Смолян Таня Марева.

Организациите, предложили кандидатурите и поемащи ангажимента, свързан с тяхното съхраняване и популяризиране, бяха удостоени от Вежди Рашидов с голямото отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на цар Симеон Велики. Бяха връчени и специални грамоти за приноса в опазването и популяризирането на националната културна идентичност и по повод вписването на съответния елемент в Националната листа. Сфера на Нематериаланото културно наследство :

Гайдарят Костадин Илчев бе отличен за приноса си към нематериалното културно наследство от Министерство на културата.

Традиционно пеене и свирене/традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци Кандидатура: „Костадин Илчев- самобитен продължител на родопската гайдарска традиция”

Институция, излъчила кандидатурата: РИМ „Стою Шишков” – Смолян

Индивидуален носител: Костадин Стефанов Илчев

Церемонията бе и финалът по провеждането на Националната кампания „Живи човешки съкровища – България“ – етап 2016. Със заповед на министъра на културата бе назначена национална експертна комисия, оглавявана от проф. Димитрина Кауфман. На 17.06.2016 г. на свое заседание комисията прегледа всички подадени 41 кандидатури и излъчи предложение за нови 10 елемента, които да бъдат предоставени за утвърждаване от министъра на културата и бъдат вписани в Националната листа на нематериалното културно наследство.

Това са новите 10 попълнения и елементи от нематериалното ни културно наследство, част от тези номинации ще бъдат номинирани и предложени и за включване в Световната листа на ЮНЕСКО, каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на официалната церемония за вписване на новите елементи в Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство.

Припомняме, че Националната система „Живи човешки съкровища – България“ цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения. Право на номинации имат народните читалища – като най-стари наши културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и регионалните музеи. Те предлагат лица или групи, които владеят във висша степен традиционни знания и умения в някоя от областите на нематериалното културно наследство.

Националната представителна листа до момента е била попълвана 4 пъти – през 2008, 2010, 2012 и 2014 г.

Вирни се горе