Книга разказва за дейността на поп Григорко в Родопите

Книга разказва за дейността на поп Григорко в Родопите

Книгата „Йеромонах Григорий – Предание и реалност" със съпътстваща документална изложба бяха представени днес в Смолян по повод 180- годишнината от идването на поп Григорко в Родопите. Автори на документалния сборник са Зоица Начева и Коста Начев.

Над 10 години е продължило събирането на спомени от възрастни хора от селата, в които е служил, кореспонденцията с монаси от манастирите Ватопеди, Дионисий и Зограф, които предоставят сведения и документи.

Стъпките му още не са заглъхнали и името му продължава да буди съзнанието и да вълнува сърцата на родопчани, които от поколение на поколение предават спомена за него“ разказа Зоица Начева, която е изследовател в Държавен архив – Смолян.

Въпреки изминалите почти два века от идването му в нашия край от Атонските манастири, стъпките му още не са заглъхнали и името му продължава да буди съзнанието и да вълнува сърцата на родопчани, които от поколение на поколение предават спомена за него. Името му на пръв будител и възрожденец, който създава своя школа в Родопите, обучава десетки свещеници, възражда и разпалва чрез тях вярата в сърцата на родопчани, вярата в християнските ценности, предаде БНР.

Вирни се горе