Кметът Мелемов откри празника на Левочево, пожела на съборяните да съхраняват славата на селото и родопския дух

Кметът Мелемов откри празника на Левочево, пожела на съборяните да съхраняват славата на селото и родопския дух

Известното с бунтовното си минало смолянско село Левочево и тази година отпразнува традиционния събор „Илинден – среща на родовете”. „Този ден е празник, защото домовете ви са пълни с приятели и роднини. Пожелавам ви здраве, много веселие, поддържайте родопския дух и съхранявайте славата на Левочево. Нека бъдем заедно и в празниците, и в делниците, да пазим и тачим нашите корени”, каза в приветствието си кметът Николай Мелемов, който откри събора.

„Не напразно всяка година на този ден, хората се връщат към корените си, засвидетелстват уважение към общото си начало, спомнят си с обич за детството, младостта и годините прекарани тук, разтъжват се с близки и познати”, каза в поздрава към стотиците съборяни кметът на селото Ангел Янев. Той посочи, че по традиция тазгодишните юбиляри от набор 1967 г. са дарили нова дограма за киносалона в селото. Той благодари на община Смолян, която оказва помощ и подкрепа за развитието на селото.

От името на набор 1967 г., Мария Колева поздрави присъстващите. Тя посочи, че десет пораснали момичета и момчета се завръщат към корена си, за да си спомнят първата учителка и да споделят кой, и с какво се е преборил в живота. „Пътищата ни се срещнаха в родното Левочево, добра среща приятели и нека се срещнем пак след 10 години”, пожела Колева.

След това програмата продължи с празничен концерт с участието на Певчевска група „Надежда” – с.Левочево, самодейни състави и др. Публиката бурно аплодираше талантливите изпълнители.

След това се извиха хора, които продължиха цяла нощ. Левочевци бяха щастливи, че отново са заедно в родното си село.

Проявите започнаха на 21 юли с народно веселие.

Днес се проведе среща на родовете и беше раздаден благословен курбан на параклиса „Св.Илия” в местността Илинден. Празникът ще бъде закрит тази вечер в 20.00 часа.

Организатори на събитието са община Смолян, кметство Левочево, ГПК „Сакарка” , местното читалище „Развитие – 1919 г.” и църковното настоятелство при храм „Св. Св. Петър и Павел”.

Вирни се горе