"Където не сме свирили и пели, там сме злато не взели"

"Където не сме свирили и пели, там сме злато не взели"

Така сякаш звучи девизът на маданските самодейци от всички читалища в общината. С участията си в регионални, национални, международни фестивали , читалищата от община Мадан, чрез своя завиден и неповторим талант показват, че фолклора е жив и вечен.

Над 12 хиляди изпълнители от цялата страна се представиха с различни изпълнения в единадесетия Националния събор на българското народно творчество в Копривщица. Съборът се провеждат на всеки 5 год. от 1965 г. насам и събира автентичен фолклор – народни песни, танци и обичаи.

Всичките 28 области от страната бяха изпратили за участие свои представители след проведени по места Регионални прегледи.

Запомнящо се участие в направиха гайдарите към НЧ „Иван Вазов – 1958” – с. Буково – Славчо Кичуков и Красимир Василев с изпълнението на гайдарска сюита, а с песните си солистката от певческата група към читалището Валя Дъбова предизвика бурните аплодисменти и възхита на публиката. От своето представяне те бяха наградени със златен плакет. Грамоти за участие във формата взеха и солистите от Групата за автентичен фолклор – Ивалина Атанасова, Вероника Крушовалиева, Гергана Керменова и Ива Ботева и Никола Андонов от Гайдарската школа към НЧ” Иван Вазов – 1999” – Мадан.

А с грамоти за постижения бяха удостоени Ива Ботева за изпълнение на песента „Да ма бе майчо пуснала” и гайдарска сюита от Никола Андонов.

Вирни се горе