Златоградски самодейци участваха във фестивал в Карлсруе

Златоградски самодейци участваха във фестивал в Карлсруе

Карлсруе бе домакин на 4-тия международен фестивал за песни и танци „Фолклория-2012”. Той събра 40 състава, от 18 националности. Във фестивала взеха участие и 32 самодейци от Читалище „Просвета” Златоград, представители на юношески танцов състав „Акрани”, Дамска формация „Надежда” и Мъжката битова група. Златоградските самодейци имаха 4 концертни участия, където представиха 30-минутни сценично-танцови композиции, съчетани с изпълнение на родопски песни,съобщи Пламен Чингаров- Председател на Читалище „Просвета”.

И възстановката на сватбения ритуал, и танците на юношите от „Акрани” и съвместните изпълнения на двете битови групи, грабнаха публиката с усещането за неповторимост, хармония и ритъм. А цялостното въздействие, подсилено от „Излел Дельо хайдутин” и кабагайди, накараха немци, българи и гости на фестивала да се включат в българските хора и да аплодират представянето на родопчани.

Златоградските участници са радваха на засилен зрителски интерес, вкл и от много българи, работещи и учещи в Карлруе и околността, които с радост и трепет изживяваха изпълненията на българите. Самодейците ни бяха поздравени и от местния студентски културен клуб „Сиртос”, в който българи, унгарци, поляци и немци учат български танци. Всички участници на фестивала, вкл и представителите на „Просвета” Златоград, бяха приветствани и от кмета на Карлсруе – Клаус Стапф.

Идеята за участието на самодейците от Златоград във фестивала възниква преди 20 месеца, при откриването на Читалищния инфоцентър по Програма „Глобални библиотеки”. Чрез осъществената видеовръзка със златоградчанката Людмила Петрова, докторант в Карлруе, читалището получава покана от Културния клуб в Карлсруе да представи българския фолклор на именития фестивал. Създадената организация прави идeята реалност, а успешното представяне на златоградчани им осигури успешна заявка и за следващо участие след две години, както и много приятелства и контакти с клубове от Гърция, Сърбия и Румъния.

Вирни се горе