Изложба „Живопис и текстил“ откриват в Борино

Изложба „Живопис и текстил“ откриват в Борино

Днес /2 май 2014 г./ в сградата на Народно читалище „Пробуда – 1939“ в село Борино се открива изложба „Живопис и текстил“ , организирана от Училищно настоятелство на ПГ за приложни изкуства – Смолян, Общинска администрация – Борино и ПГ за приложни изкуства – Смолян.

Датата е избрана от партньорите, за да може изложбата да бъде акцент в тържествата на село Борино за 2014 година. В експозицията са включени живописни пана на двама ученици от ПГПИ, които са от село Борино – Реджеп и Емрах Якъбови; текстилни пана, изпълнени в техниките суха и мокра плъст; модели на рокли, вдъхновени от народната носия и модели на торби, отново провокирани от традиционните за българката техники, материали, мотиви …

Изложбата е част от дейностите по Проект „Торба с тайни от природата“ по Програма „Живо наследство“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. По този проект работят ученици от специалност Текстил в Гимназията. Идеята е да се проучат традиционни текстилни и тъкачни техники при изработването на торби, а след това учениците да ги осъвременят и да предложат продукти, които да са адекватни на съвременния вкус. След откриването на изложбата в 13 : 00 часа ще има демонстрация на работа с мокра плъст, желаещите ще могат да опитат техниката и да си изработят цвете или други елементи за украса. Целта е да се съхранява, предава и популяризира наученото по проектите.

Вирни се горе