Излезе новия албум на Илия Луков озаглавен "Зов за България"

Излезе новия албум на Илия Луков озаглавен "Зов за България"

Продуцентска къща “Пирина” и “Орфей мюзик” представиха „Зов за България” –новия албум на Илия Луков.

Албумът е на българския музикален пазар с медийното партньорство на Българското Национално Радио.

“Зов за България” е заглавието на новия солов албум на народния певец Илия Луков. Записът включва 16 песни, създадени с много обич към българското и целящи да възродят родолюбието на българина. Албумът провокира патриотичното ни чувство с народни и авторски песни, които носят послания от миналото, съхранили се през вековете и отекващи със своята сила в настоящето.

Едноименната композиция „Зов за България“ е написана от Петър Бурлак – Вълканов, който е потомък на българите, избягали преди два века от нашите земи и намерили убежище в степите на Боджак (днешните Молдова и Украйна). В албума е включена и песента „Бор садила мома Евгения“, която грабва вниманието на слушателя с широката мелодия и с великолепния език на текста, запазени в репертоара на българите от Охрид. Албумът „Зов за България” е изпълнен от въздействащия глас на Илия Луков, възпяващ важни етапи от миналото на България.

„В историческите песни са вплетени онези моменти, които събуждат търсещия и свободолюбив дух. Пресъздават се картини от миналото, които трябва да помним, и герои, които трябва да „тачим”, споделя самият Илия Луков. А по думите на фолклориста и писател – Елена Огнянова – познатите народни песни в „Зов за България” са „живи, ритмични, завладяващи и обединяващи хората с българско съзнание, където и да се намират по света”.

„Българинът е пеел, пее и ще пее независимо дали му е трудно или лесно, дали страда или празнува”, споделя Илия Луков и допълва: „Песента е онази невидима сила, която отваря душата, повежда духа към високото, пречиства сетивата, зарежда с емоции и преживявания. С магията на хороводните ритми, усещаме обединителната енергия на танца – „ръка за ръка, рамо до рамо, в единна стъпка” – това ни прави непобедими и ни съхранява като нация.”

„Зов за България” е нов диск с народни песни, всяка от които приканва към чистото родолюбие и възраждане на патриотизма във всеки един от нас. Искреното послание, което носи този албум, е вплетено и в емоционалните думи на Илия Луков: „Да се обърнем към корена си и да предизвикаме онзи вътрешен зов за България, който да събуди гордостта ни!”

Албумът „Зов За България” на Илия Луков е в музикалните магазини от Орфей Мюзик и с медийното съдействие на Българското Национално Радио.

Името на Илия Луков е символ на обществена загриженост и благотворителност с многобройните концерти, които е организирал, средствата от които са изцяло дарени на деца. Но той не спира до тук – размахът на неговата дейност се простира и извън пределите на родна България. Зад граница Илия Луков е организирал стотици концерти в Молдова, Украйна, Румъния, Израел, Македония, Сърбия, Турция, където е печелил престижни музикални награди. По негова инициатива беше организирано и „Най-дългото хоро на света”, което събра рамо до рамо над 12 хиляди българи и накара българските емигранти в Гърция, Германия, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Кипър да се хванат дружно за ръце.

Зад гърба си той има 9 видеоалбума и 15 албума, сред които последния дуетен запис с Любка Рондова – „Хоро се вие”, който излезе по-рано тази година, и още: „Сиромах си останах” (1994 г.), „Обич да раздам” (1996 г.), „Мъжка молитва” (1998 г.), „Рожба да отгледаш” (1999 г.), „Мамо снощи те сънувах” (2003 г.), „Обичам те” (2004 г.), “Избрани македонски песни” (2007 г.) и други.

Вирни се горе