Излезе на български език монографията на проф. Кристоф Вулф „Антропология на възпитанието” в превод на доц. д-р Нина Герджикова от ПУ – Филиал Смолян

 Излезе на български език монографията на проф. Кристоф Вулф „Антропология на възпитанието” в превод на доц. д-р Нина Герджикова от ПУ – Филиал Смолян

Излезе на български език монографията на проф. Кристоф Вулф „Антропология на възпитанието” в превод на доц. д-р Нина Герджикова от ПУ”Паисий Хилендарски” – Филиал Смолян ПУ – Филиал – град Смолян На книжния пазар се появи изследването Антропология на възпитанието на един от най-известните професори в Германия – проф. Кристоф Вулф. Книгата излиза за първи път на български език в превод на доц. д-р Нина Герджикова на издателство Изток-Запад. Доц. д-р Нина Гердижикова е дългогодишен преподавател по теория на възпитанието и дидактика в ПУ, Филиал-Смолян. Тя е член на Немското педагогическо дружество (DGFE) и е гост-доцент по програма Еразъм с ежегодни лекции в Института по педагогика в Залцбург, Австрия. Автор е на актуални и значими научни изследвания в областта на теорията на обучението, мултикултурното образование и сравнителната педагогика.

На 17 ноември 2016 г. проф. Вулф гостува на Гьоте институт в България по повод българския превод на неговата книга. Той изнесе лекция на тема Образованието и културата – задачи на ЮНЕСКО. Актуални предизвикателства и перспективи. Ко-референт с кратка презентация на тема Идеята за човека през погледа на философската и педагогическата антропология бе проф. Олег Георгиев от Философския факултет на Софийския университет. Срещата беше модерирана от д-р Гергана Динева, също преподавател във Философския факултет на СУ. С реализирания превод от немски език се допълва и обогатява качествено кръгът на научната литература на български език в областта на педагогическите науки. Проф. Вулф е вицепрезидент на немската комисия на ЮНЕСКО и член на Кураториума на Германската служба за академичен обмен DAAD. Гост-професор е в много университети и ръководител и участник в различни изследвания в много страни по света. Повече от 30 години той ръководи изследвания в сферата на историческата педагогическа антропология. Основните акценти в цялостната му дейност са: историко-културна антропология; педагогическа антропология; естетическо и интеркултурно образование; изследване на перформативното и ритуалите в сферата на педагогическото; изследване на емоциите, мимезиса и въображението в образованието.

Книгата Антропология на възпитанието е посветена на един от най-старите, но и до днес актуални проблеми в световната култура – възпитанието, разгледано в контекста на самата идея за човека като историческо същество. Затова и преводът на български език е не само навременен, но и изключително ценен както за специалистите, така и за всички читатели, изкушени от идеите на съвременната педагогическата антропология.

Вирни се горе