Изĸycтвoвeдът Kpacимиp Линĸoв : „Картините на Пиронков са едно дълбоко почувствано изкуство предадено чрез акварела”

Изĸycтвoвeдът  Kpacимиp Линĸoв : „Картините на Пиронков са едно дълбоко почувствано изкуство предадено чрез акварела”

„Вашата творческа биография е богата, а дарбата Ви няма предели”, казва в поздравителния си адрес до художника кметът Николай Мелемов

„Едно дълбоко почувствано изкуство, предадено чрез акварелна техника, за да усетим настроенията на Петър Пиронков. Едно явление, което идва, за да подкрепи културата в Устово”. Тези думи на изĸycтвoвeда и диpeĸтoр нa Гpaдcĸaтa Xyдoжecтвeнaтa гaлepия в Πлoвдив Kpacимиp Линĸoв много точно определят творческите търсения и постижения в картините на световноизвестния живописец Петър Пиронков. Самостоятелната му изложба беше открита в художествената зала „Юбилейна” на читалище „Кирил Маджаров” в кв.Устово. Почитателите на творчеството на Пиронков видяха уникалните му картини – изключителни цветни, експресивни и завладяващи. Изложбата „Акварелни преживявания от Родопите и Беломорието” включва 27 произведения и е плод на искрени и лични преживявания през последните десет години на автора. Тя е посветена на хората от Родопите, а всеки който има сетива ще усети не само природата, а и дълбоките творческите търсения и чувства на автора, посочи още при откриването Линков.

Зам.-кметът инж.Мариана Цекова връчи поздравителен адрес на художника от името на кмета Николай Мелемов. В него се казва: „ Зная, че след тази изложба към многото ценители на Вашето изкуство с удоволствие ще се присъединят и смолянчани. Вашата творческа биография е богата, а дарбата Ви няма предели. Вие изпълнявате достойно своята творческа мисия да бъдете не просто художник, а вдъхновител. Бъдете жив и здрав, господин Пиронков. Нека се множат творбите и успехите Ви.” Председателят на читалището Христо Гиневски каза при откриването, че изложбата е включена в юбилейните чествания по повод 150-годишнината на просветната и културна институция, които се провеждат под патронажа на кмета Мелемов. Гиневски припомни, че Петър Пиронков, който е устовски зет, преди години реставрира алафрангата на Шереметевата къща в „Устово". Художникът върна предишният облик на декоративната ниша върху стената на възрожденската къща като дарение към жителите на квартала.

„Изложбата не е комерсиална. Тя включва специално селектирани акварели, сътворени в Устовското ми ателие и събрани от частни колекции. Целта ни е да поставим основите на един художествен живот в новооткритата зала „Юбилейна” в Устово”, заяви синът на Енчо Пиронков, който отдавна е излезнал от славата на баща си и имa нaд четиридесет caмocтoятeлни излoжби в Бългapия и пo cвeтa. На откриването присъстваха много приятели, почитатели на творчеството на Петър Пиронков и съпругата му Юлия. Уникалната експозиция ще остане в Устовското читалище до 8 септември 2016 г.

Вирни се горе