Художници с дъждобрани твориха улично изкуство

Художници с дъждобрани твориха улично изкуство

Изкушените в уличното изкуство млади художници се включиха с 10 проекта в Графити конкурса във втория ден на „Родопи фест” – 13 юни, каза организаторът Петър Тодоров. Три от графити проектите от миналогодишния фестивал са намерили приложение във вид на декори в настоящото лятно издание. И сега площад „Свобода” в Смолян отново стана терен за проявление на модерното градско изкуство сред подрастващите.

Любителите на графитите бяха поощрявани да се пробват в любимото занимание като бе им осигурено всичко необходимо за ярките им, пъстри „картини”, дори и дъждобрани, които да ги пазят в променливото време, редуващо дъжд със слънце. Бяха предвидени две платна за гражданите от всички възрасти, които биха искали да се пробват в рисунките със спрей.

Най-голяма поддръжка младите таланти получиха от своите баби, които им се радваха и ги подкрепяха сред публиката. Четвъртокласникът Цветомир Стайков бе най-малкият участник, пристигнал за ваканцията при баба си в Смолян от София, където семейството му се преместило от 2 години. Момчето размахва спрейовете още от първи клас и вече показва учудващ „професионализъм”. А мястото, където се упражнява, са стените в стаите у дома. Негови съседи по творчество бяха двамата братя Стефчо и Мишо Александрови, на 13 и 6 годинки. Малчуганът още не рисува сам, но помагаше на батко си като му държеше проекта, за да го вижда по-добре, а след това се пробва на свободните за гражданите платна. Приятели и роднини оказваха подкрепа на по-големите, съсредоточени върху своите проекти. Единствената дама се оказа смолянчанката с необичайното име Фабиен Кньофлер, ученичка в Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян. Момичето е съчетало гените на родопчанка и швейцарец от Швейцарските Алпи, но семейството е избрало да живее в България.

Графити конкурсът даде възможност на любителите на това градско улично изкуство не само да покажат на смолянчани неговата яркост и красота, но и да обогатят своите умения като обменят опит помежду си и почерпят от познанията на журито – Георги Димитров, Жельо Демерджиев и Ема Димитрова. Защото това направление няма къде да се изучава – самоуките таланти сами пробиват и се усъвършенстват.

Вирни се горе