400 кукери ще огласят с чанове и тюмбелеци Широка лъка на Песпонеделник

400 кукери ще огласят с чанове и тюмбелеци Широка лъка на Песпонеделник

400 кукери ще гонят злото тази година на традиционния Песпонеделник, който ще се проведе на 6 март в смолянското село Широка лъка. Това стана ясно днес на пресконференция в община Смолян на която бяха оповестени подробности около организацията и провеждането на кукерския празник. Зам.-кметът Венера Аръчкова каза, че не напразно Песпонеделник се провежда в Широка лъка. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар. Тази година, освен нашите песъци ще гостуват още седем състава от селата Съхране /Павел баня/, Варвара /Пазарджишко/, Симитли /Благоевградско/, Богданов дол /Перник/, Васил Левски / Карлово/, Изгрев /Благоевград/ и група от Раковски.

Кукерските дни ще започнат на 2 март от 16.00 ч. с откриването на изложба на кукерски маски, изработени от ученици от местното училище. На 3 март от 11.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на героите, загиналите за освобождението на България . От 18.00 часа Националното училище по фолклорни изкуства /НУФИ/ ще проведе традиционния си концерт, посветен на Националния ни празник – 3 март. Следващия ден от 18.00 часа в салона на читалището ще бъде представена битовата пиеса „Попрелката”. НУФИ ще изнесе отново концерт на 5 март от 18.00 часа в залата на училището.

Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 6 март, обяви председателят на читалището в Широка лъка Гергана Чотрева. Има приемственост в тази традиция и се спазва от местното население, предава се от поколение на поколение, поясни и ръководителят на песъците Стоил Калфов. В кукерската група на Широка лъка членуват само мъже, докато в чуждите състави участват и жени. Отново ще бъде показана двойната маска, характерна за широколъшките песъци. Всички хотели в селото са резервирани, каза и кметът на селото Васил Седянков. Движението за МПС ще бъде спряно в селото на 6 март от 11 до 12,30 часа . За празника са необходими около 6 500 лв. Те са осигурени от община Смолян, хотел „Широка лъка” и спонсори, посочи Седянков.

Вирни се горе