Годишен концерт на самодейците от читалище "Христо Ботев" - Смолян

Годишен концерт на самодейците от читалище "Христо Ботев" - Смолян

В зала 1 на Народно читалище „Христо Ботев-1871“ в Смолян се проведе Годишен концерт. В него взеха участие почти всички състави, които развиват самодейността в читалището.

Публиката имаше възможност да се наслади на изпълненията на малки и големи, представени по разнообразен начин. Концертът започна с изпълнение на Смесен хор към читалището с диригент Славка Метексинова, след което продължи с индивидуални изпълнения на представители на ДМШ „Стефан Бончев“ клас акордеон с преподавател Здравка Субашиева, ВГ „Ро-войс“ с ръководител Кристина Владимирова и ТФ „Зареница“ с хореограф Марияна Йосифова и репетитор Теодора Георгиева. Фолклорната част от програмата бе изпълнена от ВГ „Родопис“ с ръководител Веска Димитрова, „Атанас Капитанов“, октет „Никола Кенов“ и ДФС „Орфееви звуци“ с ръководител Златина Узунова – почетен гражданин на Смолян, съобщи Кристина Владимирова.

Народната музика, танци и каба гайдата завладяват със своето звучене, мелодия, емоция и чувство. Съставите към ДЮФА: народен хор и битова група за народно пеене “Радка Кушлева “с ръководител Марияна Каранлъкова, ТС „Васил Симеонов“ с хореограф Васка Христова и ДГС „Апостол Кисьов“ с ръководители Костадин Илчев- почетен гражданин на Смолян и Маргарит Маргаритов, бяха впечатляващи със своите изпълнения, които ни представиха автентичността на фолклора ни. А участието на състав „101 каба гайди“ допълни тази картина на духовност.

Председателят на читалището Иван Иванов връчи грамоти за принос в развитието на художествената дейност на абитуриентите от народните състави. Юлия Сиракова – един от основателите на ДЮФА, по традиция награди най-изявените представители на състава. По случай празника на читалището бяха получени цветя от кмета на Община Смолян Николай Мелемов. Пожелаваме си още много концерти и никога да не забравяме фолклора си, допълни Кристина Владимирова.

Вирни се горе