Гайдари от Смолян с "Гранд При" от фолклорен събор

Гайдари от Смолян с "Гранд При" от фолклорен събор

На 20 май 2012г. се състоя 13 Национален фолклорен събор „Читалището – Храм на българския дух” в с. Крепост, община Димитровград. Всяка година в китното селце се събират фолклорни състави от Димитровград, Първомай, Хасково, с.Мугла,с. Караджово, с. Сусам, с. Добрич, с. Златно поле и др. Тази година и Смолян бе поканен да вземе участие.Имаше представители от състава на „101 каба гайди” и детския гайдарски състав към Читалище „Христо Ботев – 1871” с художествени ръководители Костадин Илчев и Красимир Узунов .

Гайдарите бяха поканени като специални гости за откриването на събора наред с кмета и общински представители на гр. Димитровград и кмета на с. Крепост. В официалната част на откриването те поздравиха всички гости на събора. Паралелно с фолклорния събор, селото празнува и „Празника на черешата”. Проведе се и конкурс послучай празника и събора. Гайдари от състава на „101 каба гайди” и детския гайдарски състав решиха да се състезават и да премерят сили с останалите участници. Иван Дурев и Стоян Янев участваха като дует със своите гайди.

Те свиреха заедно така, сякаш свиреше само един. Толкова добре си партнираха, че журито не откъсна поглед от тях. По-големите гайдари решиха да сформират квартет в състав: Михаил Сакалиев, Алекс Димитров, Христо Янев и Даниел Чилингиров. Като по-големи, те имат придобит маниер на професионалисти и свиреха с такъв хъс и самочувствие, което личеше в начина им на свирене, силния звук и сценичното им поведение. Журито беше силно впечатлено от нашите гайдари и лично ги поздрави за труда им. Конкурсната програма продължи и с други представяния – пеене, сценки от фолклора на българите, хорови изпълнения… Но за публиката и журито най-атрактивни останаха гайдарите от смолянското читалище, на които заслужено им бе връчена най-голямата награда на конкурса Гранд При.

Определено 13 Национален фолклорен събор „Читалището – Храм на българския дух” в с.Крепост ще бъде запомнен с участието на „101 каба гайди” и детския гайдарски състав към Читалище „Христо Ботев – 1871”, гр. Смолян, с худ. ръководители Костадин Илчев и Красимир Узунов. Те доказаха, че гайдата е уникален фолклорен родопски инструмент и че българският фолклорен дух все още живее у младите и талантливи български деца.

Кристина Владимирова Худ.р-л на ДМФ „Щурче” и ВГ „Ро-войс” към ч-ще”Христо Ботев-1871”-Смолян.

Вирни се горе