Фотоконкурс "Златоград през моя обектив"

 Фотоконкурс "Златоград през моя обектив"

През 2014г. се навършват 102 години от Oсвобождението на Златоград. През ноември 1912 година, 34 години по-късно след първото си Освобождение, Златоград осветява първото трицветно българско знаме, а тричленна комисия на Временната управа създава Протокол №5, с който се завещава на бъдните поколения датата на Свободата – 21 ноември (нов стил), както и завета „Свещената дата да се празнува всяка години от всички златоградчани като местен народен празник”.

Изхождайки от значимостта на празника на Златоград и следвайки завета на Протокол №5, Община Златоград обявява фотоконкурс на тема: „ЗЛАТОГРАД ПРЕЗ МОЯ ОБЕКТИВ”. Със средствата на фотографията инициаторите на конкурса очакват да видят незабравими събития, хора, природа и емоции, които само участниците във фотоконкурса са забелязали.

Регламент и общи условия на фотоконкурса “Златоград през моя обектив”

  1. Участници

  2. Право на участие имат всички фотографи, професионалисти и любители, без ограничения във възрастта.

  3. Фотографи, ненавършили 18 години, могат да вземат участие единствено при съгласието на техните родители или законни настойници.

  4. Tема: “Златоград през моя обектив”

Фотоконкурсът има за цел да покаже и да популяризира Златоград – неговите хора, природа, забележителности, архитектура, любими места.

  1. Технически изисквания

3.1. Всеки автор може да участва с максимум 3 снимки и с 1 фоторазказ (група от 4 до 8 фотографии).

3.2. Снимките трябва да са разпечатани на книжен носител, формат А3, както и в дигитален формат JPEG, да имат заглавие и задължително да бъдат придружени от кратък текст, описващ мястото, ситуацията и историята на снимката – до 500 знака.

3.3. Големината на изображението трябва да бъде нe по-малка от 1500 пиксела по дългата страна. Резолюцията на изображенията трябва да е не по-малка от 200 dpi. Файловете не трябва да са по-големи от 10MB. Всеки автор трябва да може да предостави изходен файл (снимка в оригинален размер).

3.4. Допускат се следните допълнителни обработки на снимката:

  • обработка на яркост и контраст;

  • изостряне на изображението;

  • прекадриране на снимката.

Не се допускат фотоколажи, както и снимки, които са грубо ретуширани дигитално или съдържат допълнително прибавени надписи и графики. Целта на конкурса е да покаже снимки, които се доближават максимално до естествената среда, която са запечатали, а не да се показват умения на автора да работи с фотообработващи програми.

  1. Авторски права

4.1. Авторските права са притежание на фотографите.

4.2. Участниците в конкурса могат да изпращат само фотографии, направени от тях самите и върху които имат авторски права. Организаторът, Община Златоград, не проверява авторството на фотографиите и приема акта на изпращането им като декларация за авторство от страна на участниците. За автор на снимката ще бъде считан кандидатът, чието име е записано в текста на електронната поща, с който снимката е изпратена за конкурса. Снимките не бива да са обвързани с договор за изключителни авторски права към трети лица.

4.3. Изпращайки фотография за участие в конкурса, участниците дават съгласието си организаторите да ги използват по следния начин: да ги публикуват на хартия или в електронен формат, да бъдат включени в изложби, както и да бъдат използвани от други медии в публикации, свързани с изявата и с цел реклама и представяне на конкурса. Участникът освобождава организатора на конкурса – Община Златоград от всякакви претенции на трети лица, свързани с използване на творбата за цели на конкурса, както и за публикация на информационни материали, свързани с дейността на Общината.

  1. Регистрация и изпращане на снимки за участие:

Регистрацията за участие и изпращането на снимки става на адрес: Гр.Златоград, ул. „Стефан Стамболов” № 1, както и на ел. поща ObA-zlatograd@zlatograd.bg Към всяка снимка трябва задължително да има следната информация:

  • заглавие на снимката

  • име на автора

  • година на заснемане

  • за участници под 18 г. – възраст и име на родител/настойник

  • телефон за връзка

До участие в конкурса няма да бъдат допускани творби, изпратени с неточна или непълна информация. Всеки участник ще получи на електронния си адрес потвърждение за успешно извършената регистрация на материала, който е изпратил за участие в конкурса.

  1. Срок за изпращане на снимките

Конкурсът се открива на 13 ноември 2014 г. Краят на конкурса настъпва в 17.00 часа на 19 ноември 2014 г. Снимки за участие могат да се изпращат по всяко време между началото и края на конкурса.

  1. Избор на победители

Снимките ще бъдат оценявани от жури, включващо представители на Общински съвет Златоград, на Кмета на Община Златоград, на фото клуб „Златоград”, на медия и външен експерт.

  1. Обявяване на победителите и награди

На 21 ноември 2014 г. на тържествената сесия на Общински съвет Златоград, по случай Празника на Златоград, ще бъдат оповестени победителите в конкурса. Имената им ще бъдат обявени на официалната интернет страница на Община Златоград www.zlatograd.bg и във Facebook профила на Общината.

Наградите са Първо място: 100 лв.

Второ място: 60 лв.

Трето място: 40 лв.

Ще бъдат връчени и поощрителни награди.

  1. Съхранение на лични данни

Предоставените лични данни ще служат само за целите на конкурса, в съгласие със Закона за набиране и съхраняване на личните данни и няма да бъдат предоставяни на трети страни. Личните данни ще послужат за идентифициране на победителите в конкурса и съответното им награждаване.

Фотографът дава съгласието си Община Златоград да използва неговото/нейното име в публичните съобщения, свързани със състезанието.

  1. Приемане на правилата на конкурса

С изпращане на творба за участие в конкурса, участниците автоматично декларират, че са запознати с условията на конкурса и че ги приемат.

  1. Други

Всички въпроси и казуси, които не са предвидени в настоящите правила, подлежат на конкретно решение от страна на журито.

Вирни се горе