Детски хор „Чисти сърца“ се представи в София

Детски хор „Чисти сърца“ се представи в София

На единствения по рода си у нас фестивал „Осанна във висините!“ в София детски хор „Чисти сърца“ с диригент Соня Белидерова-Цветкова се представи успешно. Децата се завърнаха много въодушевени, разбирайки, че си заслужава полагането на усърден труд и творческа дисциплина. На всички бяха връчени лауреатски дипломи за участие и голям набор духовна литература. С благослов към участниците се обърна от името на Патриарх Неофит софийският викарий Браницки епископ Григорий, призовавайки Бог ще чуе детските молитви за мир и любов в живота ни. Участниците бяха поздравени и от ръководителя на Фондация „Дарби“ Бистра Илиева и от протойерей Йоан Чикалов от храма.

Седмият фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни се проведе на 9 май в столичния храм „Св. Параскева“ – един от организаторите заедно с Фондация „Дарби“. Проявата е без състезателен характер, подкрепена е от Светия синод на БПЦ, Софийската митрополия, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Столичната община и РИО София-град.

Близо 500 деца и младежи се видяха заедно и щастливи под купола на храма – от известни формации, като Детския хор на БНР и хор „Бодра смяна” от София, Академичния хор „Гаудеамус” при Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и от много добри училищни, детски и младежки състави от столицата и страната.

Детски хор „Чисти сърца“ към храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян се представи акапелно с песнопенията„Христос Воскресе!“, „Спаси, Господи!“, „Под твою милость“, „Святий Боже“ и „Отче наш“ в солово изпълнение на 9-годишната Константина Перпериева, което предизвика овации сред публиката.

Фестивалът е стимул за обогатяване на репертоарите на изпълнителите, за проникване в християнската култура, която е основа на европейската, за естетическо и патриотично възпитание сред младежта и децата, което се избягва от програмите в училище и в държавата ни като цяло. Ето как 12-годишната хористка от „Чисти сърца“ Стефка Семерджиева видя фестивала: „Тази година фестивалът мина много по-интересно от миналите пъти. Дали ние сме пораснали, или просто бяха направили програмата по-раздвижена, аз не знам. Бяхме петнадесети по ред на изпълнение и затова имахме време да репетираме, докато се явим. Малко преди нашето участие ни взеха интервю. Преди не бяха ни заснемали по националната телевизия – БНТ. Задаваха ни различни въпроси за църковното пеене. Преди да дойде моят ред, една от госпожите ме подсети да разкажа и за нашите други дейности в “ Чисти сърца”. Според мен успях да се справя със задачата си. Ако желаете да ни гледате по БНТ, отворете телевизора на 31 май или 1 юни от 17:00 ч.

Денят преди фестивала “Осанна във висините!”също беше интересен. Ние отседнахме в Драгалевския манастир благодарение на Фондация „Дарби“. Монахините и отецът ни посрещнаха гостоприемно и радушно. В хотелската част беше хубаво и подредено, а лично мен ме впечатли домофонът. Това представлява нещо като домашен телефон, с който си говорихме между стаите. След вечеря излязохме на разходка из градините на манастира, а там бяха отецът с неговото умно куче. Те сякаш си говореха един с друг. Разбираха се взаимно. Отецът ни разказа, че сутрин в 7:00 ч. кучето пее заедно с камбаната и наистина ние го чухме на другата сутрин. Това беше едно хубаво преживяване, което бих повторила с радост отново.“

„Чисти сърца“

Вирни се горе