Деца от Смолян участваха в 9ти национален детско-юношески конкурс „Орфеева дарба”

Деца от Смолян участваха в 9ти национален детско-юношески конкурс  „Орфеева дарба”

На 23 и 24 март в София се проведе 9ти Национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба”. В направление за популярна музика ДМФ „Щурче” и ВГ „Ро-войс” към НЧ „Христо Ботев-1871” в Смолян премериха сили с групи от София, Петрич, Пловдив, Хисаря, Враца, Лом, Казанлък и др.

ДМФ „Щурче” с ръководител Кристина Владимирова представи две песни – „Кога зашумят шумите” и „Вяра, надежда, любов”, които бяха подбрани съобразно с изискванията на организаторите. Народната песен децата изпълниха на три гласа, а втората песен бе послание към всички – послание за повече вяра, повече любов и обич. Във втора възрастова група, в която се състезава „Щурче”, участваха 12 групи от различни градове. Конкуренцията бе на особено високо ниво. Ръководителите на всички групи се бяха подготвили усилено. Децата от Смолян спечелиха журито и публиката и им бе отредено 3то място в класирането, бронзов медал и покана за участие на международен фестивал в Италия. Наградата бе заслужена и високо оценена от журито.

ВГ „Ро-войс” с ръководител Кристина Владимирова участва в конкурса в 4та и 5та възрастова група. Формацията изпълни 3 песни – една англоезична и две обработки на народни песни. Изпълнението им бе последвано от бурни аплодисменти. Със своето сценично поведение, многогласие и динамичност, момичетата не отстъпиха на групите от 5та възрастова категория, които бяха като численост повече. Естествено журито бе по-впечатлено от количеството, а не от качеството. И така ВГ „Ро-войс” се нареди на 3то място, бронзов медал и отново покана за международен фестивал в Италия. Симона Георгиева взе участие в индивидуалните изпълнения и се състезава с младежи от 4та и 5та възрастова група. Представянето й бе успешно, песните, които изпя, звучаха чувствено и приятно. Тя получи грамота за активен участник в конкурса и стимул да пее и учи все повече за изкуството „музика”.

Конкурсът в София ни научи да се подкрепяме повече, да се уважаваме повече. Даде ни пример как да бъдем по-обективни към нещата около нас и да оценяме труда и усилията на артистите.

Кристина Владимирова-Ръководите на ДМФ „Щурче” и ВГ „Ро-войс”,към НЧ „Христо Ботев-1871” – Смолян

Вирни се горе