Д-р Тодор Трамбабов: „Фото фен” e клуб на съмишленици, чиито идеи запечатват емоции, душевност и красота

 Д-р Тодор Трамбабов: „Фото фен” e клуб на съмишленици, чиито идеи запечатват емоции, душевност и красота

Д-р Тодор Трамбабов е хирург по професия, но голямото му хоби е фотографията.

Той е роден през 1976 година в гр. Пловдив. Завършил е средното си образование в ПМГ "Васил Левски” – гр.Смолян, биологична паралелка със засилено изучаване на немски език,а висшето си образование в Медицински университет – гр. Пловдив. От 10 години работи в хирургично отделение към МБАЛ"Д-р Братан Шукеров",като от 4 години има специалност обща хирургия. Женен е и има едно дете. Голямата му страст е фотографията, с която е свързан от детските си години, но изключително активно снима през последните 5-6 години. Любимите му жанрове са пейзаж, портрет и *макро.

По професия сте хирург, а хобито Ви е фотографията. Може ли да се каже, че фотографията за Вас е един отдушник, в който намирате свеж въздух за разтоварване от ежедневието и пространство за творчество на Вашите идеи?

По професия съм хирург, а фотографията е наистина голямото ми хоби и детската ми мечта. Харесва ми да снимам всичко красиво, независимо дали е лице на човек, растение, животно, пейзаж и т. н. Пътувам често, откривам нови места и хора, запечатвам образи и пейзажи, а фотографията е един от начините да покажа всичко това на по-голяма аудитория.

Бихте ли разказали за създадения по Ваша инициатива клуб „Фото фен”, който има и фейсбук страница?

Клуб „Фото фен” е създаден преди около 3 години , след вдъхновение от филма „Социалната мрежа”, с идеята да се намерят приятели, фенове на фотографията от Смолян, с които да обменяме по между си знания и опит в областта на фотографията. Инициатори и първи членове на този клуб сме аз и Владислав Соколов. В последствия клуба се разрасна, започнаха да се провеждат сбирки всеки месец, започнахме да снимаме в различни краища на Родопите.

Колко са членовете на клуба към настоящия момент?

В момента клуб „Фото фен” наброява около 40 члена, от тях 10-15 души активно са участвали в няколко фотопленера, които организирахме през последната година. Част от членовете на клуба са одобрени като фотографи по проект, който представя биоразнообразието в Каньона на водопадите, близо до Смолян и езерто Вестонияда в Гърция. По този проект наши фотографи бяха на посещение в Порто Лагос, Гърция. Направените фотографии са изложени в Туристическия център, намиращ се в началото на екопътеката „Каньонът на водопадите”, по пътя за Мугла.

Каква е популярността на вашата фейсбук страница?

Бих искал да кажа, че към настоящия момент фейсбук страницата на „Фото фен” е харесана от 1130 чавека, а фотографиите публукувани в нея са не само от България, но и от чужбина. Благодарение на фейсбук страницата членовете на клуба поддържат контакти и приятелски отношения с много фото клубове и доказани фотографи от цялата страна- Елена Карагьозова, Диляна Гергова, Елена Масларова, Фотографска академия, Фото кафе, Осмо изкуство и много други.

Колко фотопленера е организирал клуб „Фото фен”?

Първият организиран фотопленер беше тази пролет на хижа „Шадиица”. В него взеха участие около 10 фотографа. Тогава именно се „откриха” много забравени от Бога родопски селца, които „оживяха” чрез фотографиите, с тяхната самобитност и автентичност.

Тази есен направихме фотопленер „В търсене на есента”, като посетихме селата Дуня, Пресока, Кушла, стигнахме до завоя на р.Арда, близо до яз.Кърджали. На този пленер имаше 9 души от Смолян, 2-ма от Златоград и 6 гости от Стара Загора.

Имате ли организирани изложби?

От създаването си клуб „Фото фен” има организирани 3 самостоятелни изложби. Две от изложбите са сборни и представят най-доброто от творчеството на клуба, а третата изложба е тематична – портретна фотография.

На 1 ноември членове на „Фото фен” участвуваха в изложба „Есенен фотосалон”, в който се включиха още 3 клуба от гр.Смолян. В тази изложба бяха представени над 90 фотографии на около 45 фотографа. Изложбата беше организирана в зала " Петър Стайков " на КДК –Смолян и с нея беше отбелязано 30 години от първия фотопленер в Родопите и начало на организираното фотографско движение в региона.

Вирни се горе